Räätälöidyn suorituskykymittariston suunnittelu logistiikka-alan yritykselle - Lehtola, Tuukka (My University, 2016)
Tässä tutkimuksessa käsitellään suorituskyvyn johtamiseen tarkoitetun mittariston suunnittelua logistiikka-alalla toimivalle case yritykselle. Lisäksi tutkimuksessa käsitellään suorituskyvyn mittaamiseen liittyviä haasteita sekä kuljetusverkoston suorituskyvyn mittaamiseen tarkoitettujen mittareiden kehittämistä. Tutkimuksessa käsitellään myös suorituskykymittareiden pisteyttämistä ja painottamista yrityksen strategiaan perustuen. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena case-tutkimuksena, jossa tarvittavat tiedot mittariston kehittämiseen muodostettiin keskustelemalla case yrityksen henkilöstön kanssa yrityksen mittaustarpeista, tutkimuksessa käsitellyistä malleista ja teorioista sekä niiden sisällön soveltamisesta ja räätälöinnistä yrityksen tarpeita vastaaviksi. Mittariston pohjana käytettiin erilaisia mittaristomalleja, joita olivat balanced scorecard, SCOR-malli sekä Chan & Qin malli. Tutkimuksen tavoitteena oli erilaisten mittarimallien ja teorioiden pohjalta luoda case yrityksen tarpeisiin räätälöity hierarkinen, syy-seuraussuhteisiin perustuva suorituskykymittaristo, joka ottaa huomioon myös teoriaosuudessa esille nousseet yleisimmät haasteet suorituskyvyn mittaamisessa. Tämän tutkimuksen lopputuloksena syntyi suorituskykymittaristo, joka sisältää mittausnäkökulmat, mittarikategoriat, mittarit eri kategorioille ja mittareiden määritelmät. Luotu mittaristo on räätälöity case yrityksen tarpeisiin, mutta tutkimus luo käsiteltyjen teorioiden ja mallien pohjalta tietopaketin, jota on mahdollista käyttää hyväksi myös muiden yritysten mittaristoprojekteissa.
Keywords: Suorituskyvyn mittaaminen; suorituskyvyn johtaminen; logistiikka; balanced scorecard; SCOR-malli; Chan & Qin malli.; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|; fi=Master's Degree Programme in Industrial Management|