Pääomarakenteen vaikutus yrityksen kannattavuuteen - Päivärinta, Samuel Matias (My University, 2025)
Yrityksen tärkein tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen. Voiton maksimointi ei ole mahdollista ilman pääomarakenteen tehokasta muodostamista ja hallintaa. Yrityksen pääomarakennetta on tutkittu noin 60 vuotta aktiivisesti, ja sinä aikana pääomarakenteen ja kannattavuuden suhteen tutkimuksen tärkeys on ymmärretty. Lisäksi erilaisia teorioita on kehitetty suhteeseen vaikuttavien mekanismien ymmärtämiseksi. Kuitenkaan ei ole vielä kyetty kokonaisvaltaisesti ymmärtämään, miten pääomarakenne vaikuttaa kannattavuuteen. Tämä kandidaatintutkielma toteutetaan kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmassa keskitytään yritysten pääomarakenteisiin ja niiden kannattavuuden vaikutuksiin. Tavoitteena on aikaisempia tutkimuksia hyödyntäen saada ymmärrys pääomarakenteen ja kannattavuuden suhteesta. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään keskeisiä pääomarakenneteorioita ja tarkastellaan, miten teorioiden erilaiset mekanismit vaikuttavat kannattavuuteen. Yrityksen pääomarakennetta käsiteltäessä on tärkeää ymmärtää, mistä yrityksen pääoma muodostuu, ja mitä oma ja vieras pääoma ovat. Yrityksen kannattavuutta voidaan mitata useilla tavoilla, ja yleisimpiä mittareita ovat oman pääoman tuottoaste (ROE) ja kokonaispääoman tuottoaste (ROA). Aikaisemmat tutkimukset ovat antaneet pääomarakenteen ja kannattavuuden suhteesta vaihtelevia tuloksia, sillä sen on havaittu olevan sekä merkittävästi positiivinen että merkittävästi negatiivinen. Velka-asteen vipuvaikutuksen on tutkittu vaikuttavan kannattavuuteen positiivisesti. Tietyn velka-asteen jälkeen kannattavuus kuitenkin heikkenee ja vipuvaikutus muuttuu negatiiviseksi. Tutkimuksia on pyritty kehittämään, jotta pääomarakenteen ja kannattavuuden suhteeseen vaikuttavat tekijät ymmärrettäisiin paremmin. Tässä tutkielmassa velka jaetaan lyhyt- ja pitkäaikaiseen, jotta saadaan tarkempaa tietoa siitä, miten velka ja sen maturiteetti vaikuttavat kannattavuuteen. Aikaisemmat tutkimukset ovat tuottaneet vaihtelevia tuloksia aiheesta. Tulokset ovat kuitenkin painottuneet siihen, että lyhytaikainen velka vaikuttaa yrityksen kannattavuuteen positiivisesti, mutta pitkäaikainen velka negatiivisesti.
Keywords: kannattavuus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|