Tilintarkastusasiakkaan toimintariski. Suomalaisten ammattitilintarkastajien näkemys asiakkaan toimintariskitekijöistä - Oikarinen, Toni (My University, 2004)
Tutkielman tavoitteena oli tutkia suomalaisten ammattitilintarkastajien näkemyksiä toi- mintariskin olemassaoloon liittyvistä tekijöistä. Tutkielmassa tarkasteltiin, mitä tilintarkastusasiakkaaseen liittyviä tekijöitä tilintarkastajat pitivät toimintariskiä indikoivina ja erosivatko suomalaisten tilintarkastajien näkemykset esikuvatutkimuksessa englantilaisessa tilintarkastusympäristössä saaduista tuloksista. Tutkielman empiirinen aineisto muodostui postikyselyn avulla saaduista vastauksista. Kysely lähetettiin yhteensä 220:lle KHT-tutkinnon suorittaneelle suomalaiselle ammat-titilintarkastajalle. Vastauksia saatiin 92 kappaletta ja vastausprosentiksi muodostui siten 41,8 %. Vastaajien tuli arvioida, mitkä kyselyssä esitetyistä muuttujista kuvaavat toimintariskin olemassaoloa. Niiden muuttujien osalta, jotka vastaaja luokitteli toi- mintariskiä indikoiviksi, tuli lisäksi ottaa kantaa siihen, kuvaavatko tarkasteltavat muuttujat korkeaa vai matalaa toimintariskiä sekä arvioida, kuinka tärkeitä muuttujat ovat tilintarkastajan suorittaman toimintariskin kokonaisarvion kannalta. Saatujen tulosten perusteella tutkimukseen mukaan otetut muuttujat saivat kokonaisuutena keskimäärin yhtä suuria kyllä - vastausprosentteja sekä suomalaisten että englantilaisten tilintarkastajien arvioissa vastauksena kysymykseen, kuvaako tarkasteltava muuttuja toimintariskiä vai ei. Tilastollisesti merkitsevää eroa ei havaittu myöskään suomalaisten ja englantilaisten tilintarkastajien arvioissa muuttujien korkea- tai matala-riskisyydestä eikä näkemyksissä eri riskitekijöiden tärkeydestä toimintariskin kokonaisarvion kannalta. On kuitenkin huomattava, että yksittäisten muuttujien kohdalla oli muutamia merkittäviäkin poikkeuksia. Esimerkiksi yritysjohdon taipumus ottaa suuria riskejä ei tullut lainkaan luokitelluksi tilastollisesti merkitseväksi toimintariskiä kuvaavaksi tekijäksi suomalaisten tilintarkastajien arvion mukaan. Englantilaisessa aineistossa tämä muuttuja luokiteltiin toimintariskitekijäksi ja se sai toiseksi suurimman tärkeysasteluvun kyselyyn mukaan otettujen muuttujien joukossa.
Keywords: toimintariski; tilintarkastusriski; riskimalli; riskiarvio; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|