IAS 36 -standardin mukaisen liikearvon alaskirjauksen ja johdon vaihtuvuuden välinen yhteys ; Tarkastelussa Helsingin pörssin yritykset 2015-2020 - Leppänen, Tommi (My University, 2022)
Yrityskauppatilanteissa syntyvän liikearvon kirjanpitokäsittely muuttui Suomessa pörssiyhtiöiden osalta huomattavasti vuonna 2005 kansainvälisten IFRS-tilinpäätösstandardien voimaantulon myötä. Aikaisemmasta vuosittaisten poistojen menetelmästä siirryttiin IAS 36 - standardissa määriteltyyn liikearvon vuosittaiseen arvonalentumistestaukseen. Arvonalentumistestaukseen ja alaskirjauksesta päättämiseen liittyy huomattava yritysjohdon harkinnanvaraisuus. Tutkielman tarkoituksena on selvittää vaikuttaako yritysjohdon vaihtuminen liikearvon alaskirjauksiin. Tutkielmassa perehdytään tarkasti IFRS 3 ”Liiketoimintojen yhdistäminen” ja IAS 36 ”Omaisuuserien arvon alentuminen” –standardien teoreettiseen viitekehykseen. Standardeja hyödyntämällä esitellään syntyvää liikearvoa, liikearvon arvonalentumistestausta ja arvonalentumiskirjausta. Tutkielmassa läpikäydään aikaisempaa tieteellistä tutkimusta erilaisista liikearvoon liittyvistä näkökulmista. Aineisto tutkimuskysymyksiin noudettiin Orbis tietokannasta sekä tarkasteluajanjaksolta pörssiyhtiöiden vuosikertomuksista käsin keräämällä. Tutkielman tutkimuskysymykset toteutettiin hyödyntämällä lineaarista ja logistista regressioanalyysia. Aineistona käytetään Helsingin pörssin listattujen yritysten toteutuneita liikearvojen alaskirjauksia, tasearvoja ja nettotuloksia vuosilta 2015–2020 ja johdon vaihtuvuutta vuosilta 2014-2020. Kuvailevan analyysin lisäksi tutkielman empiirisessä osassa tutkimuskysymyksiä tutkittin sekä lineaarisella että logistisella regressioanalyysilla. Tutkimustuloksista ei saatu vahvistusta hypoteesille, jonka mukaan pörssiyhtiöiden johto pyrkisi manipuloimaan yrityksen tulosta haluttuun suuntaan liikearvon alaskirjausta hyväksikäyttäen. Vahvistusta ei saatu myöskään hypoteesille, jonka mukaan vaihtunut johto toteuttaisi liikearvon alaskirjauksen pian johtajakauden alkamisen jälkeen. Sen sijaan vahvistusta saatiin hypoteesille, jonka mukaan hiljattain vaihtunut toimitusjohtaja toteuttaisi kokoluokaltaan suuremman liikearvon alaskirjauksen kuin pidempään yhtiön johdossa ollut toimitusjohtaja. Saadut tulokset ovat osittain ristiriidassa aiemman tutkimustiedon valossa, mistä syystä tutkielmassa esitetään myös useita jatkotutkimuksen kohteita. Liikearvo on lukuisien tieteellisten tutkimuksien aihe, mutta johdon vaihtuvuuden ja liikearvon alaskirjauksen välinen yhteys on tutkimuskysymyksenä tuntemattomampi. Tutkimustuloksien myötä saatiin kaivattua lisätietoa liikearvon arvonalentumiskirjausten ja johdon vaihtumisen välisistä yhteyksistä Suomen kaltaisen pienen pääomamarkkinan maasta. Jatkotutkimuskohteena esitetään tutkimuskysymyksen ulottamista muihin Pohjoismaihin.
Keywords: liikearvo; yrityskaupat; IFRS-standardit; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|