Den decentraliserade expertorganisationen : en översikt med fokus på individens erfarenheter - Ollila, Seija (Djøf Forlag, 2018)
Organisationer och i synnerhet expertorganisationer omformas och förnyas i snabb takt. Enheter slås samman och efter en tid splittras de på nytt. Nuförtiden kan decentralisering av en organisation ske till och med flera gånger under en persons arbetskarriär. I organisationer som baserar sig på sakkunskap och i synnerhet i spridda och decentraliserade organisationer kan interaktionen bli en utmaning. Individerna arbetar långt ifrån varandra, eftersom verksamhetsenheterna kan vara väldigt spridda lokalt, regionalt eller till och med på landsnivå. Organisationen är samtidigt både en verklig och en symbolisk gemenskap. Arbetslivet förändras till många delar kontinuerligt och de arbetande måste klara av att hålla takten. Förändringarna har ofta kraftig inverkan på både motivationen och nöjdheten i arbetet och samtidigt har de stor betydelse för individens kunnande och kompetensutveckling. (Ollila 2006; Laine & Ollila 2016.) I översikten dryftas säkerställandet av kunnandet i en decentraliserad organisation. En central fråga är hur en decentraliserad organisation fungerar och hurudana erfarenheter experterna har av decentraliseringens inverkningar på det egna kunnandet? Översikten baserar sig på temaintervjuer som gjordes hösten 2017 med 11 personer vid tre olika ansvarsenheter i en decentraliserad offentlig expertorganisation. Målet är att granska verksamheten i en decentraliserad organisation utgående från hur de individer som utför expertarbete ser på saken samt att skapa en bild av hurudana erfarenheter experterna inom organisationen har om decentraliseringar samt om deras inverkan på kunnandet. Arbetstagarna inom den regionala organisationen som granskas har upplevt flera decentraliseringar.
Keywords: fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|