Suomen sähköntuotannon ja -siirron huoltovarmuuden uhkakuvat - Rintamäki, Kalle Johannes (My University, 2025)
Maailman levoton tilanne, ilmastonmuutos ja energian murros ovat ajaneet sähköjärjestelmän ja koko energiasektorin haasteiden eteen. Nämä haasteet ovat laajamittaisia ja niillä on suurta vaikutusta energiasektorin tulevaisuuteen ja sen rakentamiseen. Näistä lähtökohdista muodostui tämän tutkimuksen ajankohtainen aihe. Tutkimuksessa perehdytään Suomen sähköntuotannon huoltovarmuuteen ja sähkönsiirron toimitusvarmuuteen. Näitä asioita on käsitelty avaamalla huoltovarmuuden käsitettä sekä tarkastelemalla keskeisiä Suomen sähköntuotannon muotoja. Toimitusvarmuutta on lähestytty Suomen sähköverkon rakenteen kautta. Lisäksi tarkastellaan sähköverkon resilienssin käsitettä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää Suomen sähköntuotan-non huoltovarmuutta ja sähkönsiirron toimitusvarmuutta poikkeusoloissa ja uhkatilanteissa. Eri-laisia uhkia tarkastellaan ilmaston, hybridivaikuttamisen ja epidemian aiheuttamien vaikutuksien näkökulmasta. Tutkimus on aineistolähtöinen kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus, jossa systemaattisen ana-lyysin avulla perehdytään aineistoon ja haetaan perusteltuja vastauksia tutkimuskysymyksiin. Tutkimuksen aineisto on kerätty pääosin Huoltovarmuuskeskuksen aineiston pohjalta. Lisäksi yhtenä tutkielman keskeisenä teoksena on entisen huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan Ilkka Kanasen kirja ”Suomen Huoltovarmuus”. Tutkielman kannalta myös muu tieteellinen mate-riaali ja uutisointi on otettu tarkasteluun tässä tutkielmassa. Tutkimusaineiston analyysin kautta sään ääri-ilmiöt sekä hybridivaikuttaminen nousivat tutkimuksessa merkittäviksi uhiksi. Tutkimuk-sessa havaittiin, että epidemian aiheuttamat haittavaikutukset energiasektoriin jäivät välillisiksi, joten niillä ei havaittu olevan suoranaisia vaikutuksia sähkön tuotantoon ja siirtoon. Tutkimusaineiston analyysin pohjalta tekemäni johtopäätösten mukaan ilmasto ja hybridivaikut-taminen ja niihin liittyvät uhkakuvat voivat vaarantaa sähkönsiirron ja -tuotannon. Erilaisten uh-kien, kuten sään ääri-ilmiön ja hybridivaikuttamisen, samanaikaisuus voivat nostaa merkittävästi riskiä energiajärjestelmän toimivuudelle. Monipuolinen ja hajautettu energiantuotanto, älykäs, resilientti ja kattava sähköverkko sekä useampi siirtoyhteys ulkomaille ovat tärkeitä varautumis-keinoja Suomen sähkötuotannolle ja -siirrolle. Omavaraisuus nousee erityisesti kriisitilanteissa ja epävakaassa maailman tilanteessa hyvin tärkeäksi. Aineiston analyysi osoitti, että Suomen sähköntuotannon ja -verkon huoltovarmuus on monivaiheinen ja laaja-alainen kokonaisuus, joka vaatii jatkuvaa kehittämistä ja varautumista erilaisiin uhkiin ja poikkeustilanteisiin.

The turbulent situation in the world, climate change and the energy transition have led to chal-lenges for the electricity system and the entire energy sector. These challenges are large-scale and have a major impact on the future of the energy sector and its construction. These starting points formed the topical topic of this study. The study examines the security of supply of elec-tricity production in Finland and the security of supply of electricity transmission. These issues have been addressed by opening up the concept of security of supply and examining key forms of electricity production in Finland. Security of supply has been approached through the structure of the Finnish electricity grid. In addition, the concept of resilience of the electricity grid is examined. The aim of the study is to investigate the security of supply of electricity production in Finland and the security of supply of electricity transmission in exceptional circumstances and threat situations. Various threats are examined from the perspective of the effects of climate, hybrid influence and the epidemic. The study is a qualitative study based on data, in which systematic analysis is used to study the data and seek justified answers to the research questions. The data for the study has been col-lected mainly on the basis of the data from the Finnish National Security Agency. In addition, one of the key works of the study is the book “Suomen Huoltovarmuus” by the former CEO of the Finnish National Security Agency, Ilkka Kananen. From the perspective of the study, other scien-tific material and news coverage have also been examined in this study. Through the analysis of the research data, extreme weather phenomena and hybrid influence emerged as significant threats in the study. The study found that the adverse effects caused by the epidemic on the en-ergy sector remained indirect, so they were not found to have direct effects on the production and transmission of electricity. Based on the analysis of the research data, I have drawn conclusions that climate and hybrid impacts, and the associated threat scenarios can endanger electricity transmission and produc-tion. The simultaneous occurrence of various threats, such as extreme weather phenomena and hybrid impacts, can significantly increase the risk to the functionality of the energy system. Di-verse and decentralized energy production, a smart, resilient and comprehensive electricity grid, and multiple transmission connections abroad are important means of preparedness for Finnish electricity production and transmission. Self-sufficiency becomes very important, especially in crisis situations and in an unstable global situation. The analysis of the data showed that the se-curity of supply of Finland's electricity production and grid is a multi-phased and wide-ranging entity that requires continuous development and preparedness for various threats and excep-tional situations.
Keywords: huoltovarmuus; hybridivaikuttaminen; poikkeusolot; sähköntuotanto; resilienssi; fi=Sähkötekniikka|en=Electrical Engineering|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|; Energia- ja sähkötekniikka