Käyttöpääoman hallinnan kehittäminen case yrityksessä - Kiili, Petteri (My University, 2006)
Tutkimuksen tarkoituksena oli kehittää kohdeyrityksen käyttöpääoman hallintaa muuttamalla ja tehostamalla yrityksen käyttöpääomaan liittyviä talouden prosesseja. Tutkimuksen taustalla oli havainnot kohdeyrityksen liiketoimintaan sitoutuneen käyttöpääoman jatkuvasta kasvusta. Nykytila-analyysin avulla selvitettiin mihin käyttöpääoma oli sitoutunut kohdeyrityksessä ja mitä ongelmia sen hallintaan liittyy. Tämän nykytila-analyysin pohjalta pyrittiin kehittämään ratkaisuja näihin ongelmakohtiin hyväksikäyttäen yrityksessä implementoitua ERP järjestelmää. Tutkielma toteutettiin konstruktiivisena case/field tutkimuksena, jossa pyritään etsimään ratkaisua liikkeenjohdon käytännön ongelmaan. Kohdeyritys oli Kiinassa toimiva suomalaiseen yrityskonserniin kuuluva metallialan yritys, jossa myös käyttöönotettiin ERP järjestelmä tutkimuksen aikana. Tutkimuksen tuloksena onnistuttiin kehittämään yrityksen käyttöpääoman hallintaan liittyviä prosesseja. Etenkin materiaalinohjaus kehittyi ja sen seurauksena mm. raaka-ainevaraston kiertonopeus parani huomattavasti.
Keywords: Käyttöpääoma; vaihto-omaisuus; myyntisaamiset; ostovelat; ERP; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|