Geopoliittisten jännitteiden vaikutus suomalaisten puolijohdeyritysten hankintastrategioihin ja resilienssiin : Eräitä esimerkkejä - Rinne, Leevi (My University, 2026)
Puolijohteet ovat nousseet 2020-luvulla globaalin talouden ja teknologisen kehityksen keskipisteeksi sekä kipukynnykseksi. Niiden kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti yleisen sähköistymisen ja vihreän siirtymisen myötä. Samanaikaisesti yhteiset globaalit toimitusketjut ovat kohdanneet ennennäkemättömiä haasteita. Geopoliittiset konfliktit, kuten suurvaltojen väliset kauppasodat ja Yhdysvaltojen asettamat uudet tullimaksut, ovat muuttaneet entisen turvallisen toimitusketjun epävarmaksi ja ennustamattomaksi. Tällä hetkellä teollisuusyritykset eivät enää voi luottaa vanhoihin tapoihin hankkia tarvitsemiaan komponentteja, vaan niiden on löydettävä uusia keinoja tuotannon jatkuvuuden turvaamiseksi. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten geopoliittiset jännitteet vaikuttavat suomalaisten sähköteollisuusyritysten puolijohteiden hankintastrategioihin ja resilienssiin. Tutkimuksessa keskitytään vastaamaan siihen, miten nykyinen epävakaus vaikuttaa hankintoihin ja mitä riskienhallinnan työkaluja yritykset voivat hyödyntää toimitusketjunsa resilienssin parantamiseksi. Työssä tarkastellaan erilaisia riskienhallinnan prosesseja ja varautumisstrategioita. Lisäksi käsitellään erilaisia maantieteellisiä hankintamalleja, kuten poliittista ja taloudellista ystävämaahankintaa, lähialuehankintaa ja tuotannon kotiuttamista. Kirjallisuuskatsauksessa analysoidaan resilienssistrategioiden, kuten varastojen kasvattamisen, toimittajien hajauttamisen ja digitaalisten teknologioiden yhdistämisen vaikutuksia yritysten häiriönsietokykyyn. Lisäksi tutkimuksessa on haastateltu globaalin sähköteollisuusyrityksen puolijohdehankinnoista vastaavaa kategoria-asiantuntijaa. Haastattelun avulla monimutkaista geopoliittista tilannetta ja yritysten strategisia motiiveja pystytään ymmärtämään syvällisemmin kuin pelkkien tilastojen tai tulliprosenttien pohjalta. Tutkimuksen havainnot osoittavat, että geopoliittinen epävakaus on aiheuttanut yrityksillä merkittävästi lisätyötä tulliselvitysten muodossa ja on pakottanut ne varautumaan jatkuvasti muuttuviin kaupan esteisiin. Kustannusten nousu on kohdistunut erityisesti tullien alaisiin tuotteisiin ja niihin liittyvään logistiikkaan. Tulosten perusteella yritykset ovat alkaneet siirtyä pois pelkästä kustannusoptimoinnista kohti maanosakohtaista tuotantomallia ja monitoimittajahankintaan varmistaakseen tuotannon jatkuvuuden mahdollisten kriisien keskellä. Lisäksi korostuu tarve ymmärtää koko toimitusketjun rakenne, sillä alkuperämaan määrittely on muuttunut aiempaa monimutkaisemmaksi. Johtopäätöksenä todetaan, että tehokkain keino resilienssin vahvistamiseen on useiden riskienhallintastrategioiden yhdistäminen. Yrityksille suositellaan toimitusketjun läpinäkyvyyden parantamista, joustavuuden huomioimista jo tuotesuunnittelussa sekä siirtymistä hybridi-varastomalleihin. Vaikka rinnakkaisten toimittajien hyödyntäminen ja puskurivarstojen ylläpito lisäävät kustannuksia, ne ovat nykyisessä maailmantilanteessa välttämättömiä pitkän aikavälin toimitusvarmuuden turvaamiseksi.
Keywords: puolijohteet; logistiikka; resilienssi; toimitusketjut; riskienhallinta; geopolitiikka; tuotanto; fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Engineering and Management|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|