Sijoitusyhtiö vaurastumisen välineenä : Milloin sijoitustoiminnan yhtiöittäminen on taloudellisesti kannattavaa? - Vaakanainen, Jasmina (My University, 2021)
Kuluneina vuosina yksityissijoittajien pääomatuloverotusta on asteittain kiristetty, minkä johdosta verovelvollisten kokonaisverorasitus on lisääntynyt merkittävästi. Sen sijaan yhteisöverokanta on liikkunut päinvastaiseen suuntaan, mikä on tehnyt sijoittajille osakeyhtiömuotoisen sijoitusyhtiön perustamisesta entistä houkuttelevampaa. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaiselle sijoittajalle ja missä tilanteessa sijoitustoiminnan yhtiöittäminen on taloudellisesti kannattava omistusrakenne. Sijoitustoiminnan yhtiöittämisestä kiinnostuneille tutkielma tarjoaa käytännönläheistä informaatiota sijoitusyhtiötoiminnan aloittamisesta, verotuksesta ja voitonjaosta. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu sijoitustoiminnan yhtiöittämisen ja sijoitustoiminnan verotuksellisten käytäntöjen ympärille. Tutkimuksen empiirinen osuus toteutettiin sijoittajille suunnattuna kvalitatiivisena kyselytutkimuksena. Tutkimusaineisto pitää sisällään yhteensä 240 sijoittajan vastaukset. Tutkimuksellisessa osuudessa selvitettiin, onko sijoittajien saatavilla riittävästi luotettavaa ja helposti omaksuttavaa informaatiota sijoitusyhtiötoiminnasta. Lisäksi tutkittiin, millaista sijoitusyhtiöihin liittyvää tietoutta ja mistä lähteistä sijoittajat haluaisivat tietoa saada. Empiriaa ja teoriaa yhdistelemällä rakennettiin mallit, joiden pohjalta voidaan tulkita, millaiselle sijoittajalle osakeyhtiömuotoinen sijoittaminen soveltuu. Tutkimustulosten mukaan sijoitustoimintaa yhtiöittämällä sijoittajat tavoittelevat ensisijaisesti verojen minimointia verrattuna yksityishenkilönä sijoittamiseen sekä sijoitustoiminnan kulujen laajempaa verovähennyskelpoisuutta. Kokonaisverorasituksen näkökulmasta sijoitusyhtiön käyttäminen on pääsääntöisesti edullisempaa verrattuna henkilökohtaiseen sijoittamiseen. Sijoittajien puutteellinen ymmärrys sijoitusyhtiötoiminnan hyödyistä on merkittävin syy jättää sijoitusyhtiö perustamatta. Luotettavalle ja helposti omaksuttavalle sijoitusyhtiöaiheiselle informaatiolle on tarvetta tulevaisuudessa. Sijoitustoiminnan yhtiöittäminen soveltuu erityisesti sellaisille pitkäjänteisille sijoittajille, jotka haluavat vaurastua ajansaatossa merkittävästi sekä hajauttaa sijoituksiaan useampiin omaisuusluokkiin. Sijoittajan kokonaisvarallisuudella on merkitystä, sillä miljoonaomaisuuden hallinnointi ja siirtäminen jälkipolville on kannattavampaa tehdä sijoitusyhtiörakenteen avulla.
Keywords: sijoitustoiminta; verotus; sijoitusyhtiöt; yhtiöittäminen; voitonjako; verosuunnittelu; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|