VELKA-ASTEEN VAIKUTUS LIIKETOIMINNAN KANNATTAVUUTEEN JA KASVUUN EUROOPPALAISISSA YMPÄRISTÖALAN YRITYKSISSÄ: CASE L& - Uussaari, Dan (My University, 2015)
Tutkimuksessa tarkastellaan velka-asteen vaikutusta yrityksen kannattavuuteen ja kasvuun eurooppalaisissa ympäristöalan yrityksissä. Case -yrityksenä ja vertailukohtana käytetään suomalaista Lassila ja Tikanojaa, joka on johtava yritys kotimaisilla markkinoilla. Tutkimuksen tuloksia hyödyntäen arvioidaan ympäristöalan yritysten käyttäytymistä ja yleistä suoriutumista markkinoilla ottaen huomioon samalla talouden muuttuvat syklit. Kasvua mitataan työntekijöiden määrän ja rahoituskustannusten muutoksella. Kannattavuuden mittaamiseen käytetään koko pääoman- ja sijoitetun pääoman tuottoprosenttia. Lisäksi yrityksen koko ja kasvuodotukset otetaan huomioon jakamalla aineisto liikevaihdon perusteella pieniin ja suuriin yrityksiin sekä kasvuodotusten perusteella korkean ja matalan Tobinin Q:n yrityksiin. Lassila ja Tikanoja lukeutuu tutkimuksessa pieniin ja korkean kasvun yrityksiin, mikä huomioidaan saaduissa tuloksissa. Aikavälillä havaitaan yleisesti velan negatiivinen vaikutus kannattavuuteen ja positiivinen vaikutus kasvuun. Suurilla yrityksillä velan negatiivinen vaikutus kannattavuuteen on huomattavasti voimakkaampi kuin pienillä yrityksillä, joilla se havaitaan ainoastaan kasvuvuosien aikana. Suuret yritykset ovat myös korkeammin velkaantuneita, jolloin tuloksista voidaan päätellä, ettei velan vipuvaikutusta pystytä suurissa yrityksissä hyödyntämään kannattavasti. Pienillä yrityksillä velan rajoittava vaikutus kasvuun ilmenee ainoastaan kriisivuosien aikana. Suurilla yrityksillä kasvu on yleisesti voimakkaampaa, mutta samalla havaitaan kasvun kontrolloimattomuus, mikä johtaa kannattavuuden laskuun. Lassila ja Tikanojan kaltaisilla pienillä ja korkean Tobinin Q:n yrityksillä havaitaan tulorahoitteisempi yritysmalli, jossa operatiivisen rahavirran ja liikevaihdon kasvu heijastuu suoraan yritysten kannattavuuteen ja kasvuun. Näin kasvumahdollisuuksia hyödynnetään tehokkaammin ja samalla reagoidaan talouden muutoksiin nopeammin. Nopeampi reagoiminen talouden tilanteisiin johtaa tällöin toiminnan kannalta optimaalisempiin päätöksiin. Kontrolloidun tulorahoituspohjaisen sekä orgaanisen kasvun havaitaankin johtavan tehokkaampaan ja kannattavampaan liiketoimintaan tutkittavilla markkinoilla.
Keywords: Velka; kannattavuus; kasvu; pääomarakenne; yrityksen koko; talouden syklit.; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Master's Degree Programme in Finance|