Growth, profitability, and innovation performance of a firm : the enabling role of entrepreneurial orientation - Heimonen, Jesse (Vaasan yliopisto, 2017)
Organisaation yrittäjämäisyyttä on tutkittu yli 30 vuotta. Vasta hiljattain tutkijat ovat kyseenalaistaneet yrittäjämäisyyden universaalin hyödyllisyyden. Sen sijaan, että yrittäjämäisyys parantaisi aina yrityksen suorituskykyä, sen on myös todettu lisäävän vaihtelua organisaation suorituskykymittareissa. Tämä väitöskirja esittelee neljä tutkimusartikkelia, joiden tulokset pohjautuvat suomalaisesta elintarviketeollisuudesta kerättyihin kysely-, haastattelu- ja taloustietokanta-aineistoihin lisätäkseen ymmärrystä siitä, ”mikä on yrittäjämäisen orientaation rooli yrityksen kasvun, kannattavuuden ja innovaatiosuorituskyvyn mahdollistajana”. Ensimmäinen artikkeli tutkii yrittäjämäisyyden ja kasvunopeuden välistä suhdetta sekä omaksumiskyvykkyyden ja taloudellisen pelivaran roolia tässä suhteessa. Toinen artikkeli esittelee kolme organisaatiotason mekanismia, joiden avulla lisääntyneen yrittäjämäisyyden ja korkean omaksumiskyvykkyyden yhteisvaikutus mahdollistaa paremman kannattavuuden. Kolmannessa ja neljännessä artikkelissa tarkastellaan tuote- ja palveluportfolion kilpailuetua ja sitä, kuinka yrittäjämäisyyden vaikutus kannattavuuteen kanavoituu erityisesti yrityksen innovaatiosuorituskyvyn kautta. Tulokset osoittavat, että yrittäjämäisyyden lisääntyminen voi vaikuttaa positiivisesti yrityksen kasvunopeuteen, mutta kasvupotentiaalin täysi hyödyntäminen vaatii organisaatiolta myös omaksumiskyvykkyyttä ja riittäviä taloudellisia resursseja. Lisäksi kasvanut yrittäjämäisyys ja suuri omaksumiskyvykkyys yhdessä näyttäisivät saavan aikaan mekanismeja, joiden avulla yritys voi parantaa kannattavuuttaan. Tuloksista käy myös ilmi, että yrittäjämäisyyden kannattavuushyödyt realisoituvat erityisesti tuote- ja palvelukehitysprosessien kautta. Tutkimuksen keskeisin löydös on, että yrittäjämäisyyden rooli ja optimaalinen taso vaihtelevat sen mukaan, mitä suorituskyvyn ulottuvuutta yritys pyrkii parantamaan.

For more than 30 years, scholars have investigated the potential benefits of a firm-level entrepreneurial strategic posture, entrepreneurial orientation (EO). Recently, they have begun to question the alleged universally advantageous role of that posture and suggest that instead of directly improving firm performance, EO may increase variability in performance outcomes. Consisting of four research papers and utilizing a quantitative survey data set of 108 Finnish food manufacturing companies complemented with objective financial data and interview data, this dissertation seeks to contribute to the ongoing discussion on “what is the role of entrepreneurial orientation in improving the growth, profitability, and innovation performance of a firm?”. The first article investigates the relationship between EO and sales growth and the role of slack resources (SR) and absorptive capacity (ACAP) in overcoming the limitations of increased EO. The second article identifies three organizational micro-level mechanisms through which the interplay between increased EO and high ACAP externalizes and drives high profitability. As EO has been argued to drive firm performance, especially through its impact on innovation outcomes, the third article conceptualizes and validates a construct to measure the desired innovation process outcome—new product and service portfolio (NPSP) advantage—and the fourth article investigates EO’s impact on this outcome variable. The results suggest that firms seeking entrepreneurial growth benefit from high EO complemented with business development resources and capabilities such as financial SR and ACAP. Further, the findings suggest that increased EO together with high ACAP enable firms to activate micro-level mechanisms that deliver higher profitability and that the profitability driving potential of EO appears to manifest particularly through EO’s impact on innovation performance. As a conclusion, the role of EO appears to vary based on the strategic goals of the firm in question.
Keywords: yritykset; yrittäjyys; fi=Liiketaloustiede| sv=Företagsekonomi| en=Business Administration|