Tarkastusvaliokunnan tapaamistiheyteen vaikuttavat tekijät - Rosendahl, Kimi (My University, 2009)
Tarkastusvaliokunnan rooli yrityksen valvovana elimenä on lisääntynyt 2000-luvun alun yritysskandaalien johdosta. Toimiakseen tehokkaasti tarkastusvaliokunnan tulee olla riippumaton, sisältää taloudellisia asiantuntijoita sekä kokoontua riittävän monta kertaa. Tässä tutkimuksessa pyritään selvittämään mitkä tekijät vaikuttavat tarkastusvaliokunnan tapaamisten määrään. Tarkastusvaliokunnan aktiivisuutta on käytetty monissa tutkimuksissa kuvaamaan tarkastusvaliokunnan tehokkuutta. Aikaisemmin tarkastusvaliokunnan tapaamistiheyttä on tutkinut Raghunandan & Rama (2007) yhdysvaltalaisella aineistolla. Aineisto käsitti keskisuuret yritykset. Tässä tutkielmassa on aineistoksi otettu S&P 500 yritykset. Tutkielman aineisto kerättiin Thomson Worldscope-tietokannasta sekä Investor Responsibility Research Center-tietokannasta. Tutkimus mukailee Raghunandan & Rama (2007) tutkimusta. Tutkimus toteutetaan lineaarisella regressioanalyysilla, jonka tuloksia verrataan aikaisempiin tutkimuksiin. Tutkimuksen havainnoista kävi ilmi, että tarkastusvaliokunnan tapaamisten määrään vaikuttaa hallituksen riippumattomuus sekä hallituksen tapaamismäärät. Tutkimuksen muut hypoteesit eivät saaneet vahvistusta tutkimustuloksista. Tulokset ennakoivat, että yritykset, joilla on tehokas hallituskulttuuri, myös ylläpitävät tehokasta tarkastusvaliokuntaa.
Keywords: Tarkastusvaliokunta; Corporate Governance; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|