Business Intelligence päätöksenteon tukena toimitila- ja hotellialalla - Hirviniemi, Eemil (My University, 2021)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkasteltiin tiedolla johtamista, Business Intelligenceä (BI) sekä Business Intelligencen vaikutusta päätöksentekoon toimitila- ja hotellialalla. Tiedolla johtaminen ja Business Intelligence itsessään ovat jo aiemmin laajalti tutkittuja aiheita ja niiden merkitys tiedetään yleisesti. Tutkielma rajattiin keskittymään hotellialaan ja toimitila-alaan, sillä hotelliala on 2000-luvun nopeimmin kasvava maailmantalouden sektori ja toimitila-ala on suuressa murroksessa työkulttuurin muutoksen myötä. Business Intelligencen perusperiaatteiden lisäksi tässä tutkielmassa keskitytään siihen, miten se vaikuttaa päätöksentekoon juuri toimitila- ja hotellialalla. Tutkielmassa tavoitteena on siis selvittää, minkälaista lisäarvoa Business Intelligence tuo kyseisille toimialoille. Tutkielman tutkimuskysymyksenä on: ”Millä tavalla Business Intelligence tukee päätöksentekoa toimitila- ja hotellialalla?”. Tavoitteena on löytää ne tekijät, jotka tukevat liiketoimintaa ja selvittää, miten Business Intelligence tukee päätöksentekoa toimitila-alalla ja hotellialalla. Business Intelligenceä voidaan hyödyntää erittäin monella tavalla, mutta pääasiassa se on oikean tiedon jakamista oikeille ihmisille oikeaan aikaan. Nykypäivänä dataa eli tietoa on niin paljon, että sen käsitteleminen ja lukeminen on haasteellista. Business Intelligence -ohjelmistojen avulla kerätään, integroidaan ja analysoidaan tietoa päätöksenteon ja sitä kautta liiketoiminnan kehittämisen tueksi. Tutkielman tavoite pyrittiin saavuttaa ensin tutustumalla kirjallisuuteen ja useisiin erilaisiin tutkimuksiin aiheesta, jonka jälkeen haastateltiin tarkasti valikoituja toimitila-alan ja hotellialan ammattilaisia. Haastattelumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua, jotta vastaukset olisivat mahdollisimman kattavia ja moniulotteisia. Tämän jälkeen aineisto analysointiin ja kerättiin keskeisimmät haastattelun tulokset. Aineistoa analysoitiin teemoittelun avulla. Lopuksi haastatteluiden ja aiempien tutkimusten tuloksia vertailtiin keskenään. Tutkimuksen perusteella Business Intelligence tukee päätöksentekoa monella tavalla toimitila- ja hotellialalla. Nopeat markkinan muutokset vaativat nopeaa päätöksentekoa, ja suuret tietomäärät useista eri liiketoiminnan osa-alueista vaativat kehittyneitä tietojärjestelmiä avukseen. Tiedon analysointi ja raportointi ovat keskeisessä roolissa toimitila- ja hotellialan päivittäisessä toiminnassa ja sen avulla pyritään tekemään parempia datalähtöisiä päätöksiä pitkällä aikavälillä. Samoin myös uudet monimutkaisemmat toimintaympäristöt antavat mahdollisuuden oppia asiakkaista lisää ja kehittää omaa toimintaa sen mukaan. Erityisenä tavoitteena on saada koko henkilöstö saman datan ääreen. Business Intelligencen keskeiset menestystekijät ovat ihmiset, prosessit ja teknologia. Tutkimuksen tulokset korostavat näitä menestystekijöitä osana onnistunutta Business Intelligence -ratkaisua. Tuloksia tarkasteltaessa nähdään Business Intelligencen olevan merkittävässä roolissa toimitila- ja hotellialalla. Business Intelligencen hyödyntäminen voidaan nähdä molemmilla aloilla jopa välttämättömänä.

This master’s thesis researched knowledge management, Business Intelligence (BI) and the impact of Business Intelligence on decision-making in the office and hotel industry. Knowledge management and Business Intelligence itself are already widely researched topics in the past and their importance is widely known. The thesis was limited to focusing in the office industry and the hotel industry, as the hotel industry is the fastest growing sector of the world economy in the 21st century and the office industry is undergoing a significant transformation due to the change in work culture. Together with the basic principles of Business Intelligence, this thesis focuses on how it affects decision-making in the office and the hotel sector. The objective of the thesis is to find out what kind of added value Business Intelligence brings to these industries. The research question of the thesis is: “How does Business Intelligence support decision-making in the office and hotel industry?”. The goal is to find the factors that support business and find out how Business Intelligence supports decision-making in the office and hotel industry. Business Intelligence can be utilized in many ways, but primarily it is about sharing the right information with the right people at the right time. Today, there is so much data that it makes it challenging to process and read. Business Intelligence software is used to collect, integrate and analyze data to support decision-making and business development. The objective of the thesis was to be achieved by first looking at the literature and several different studies on the topic, after which carefully selected professionals in the office and hotel industry were interviewed. The interview method used was a thematic inter-view to make the answers as comprehensive and diverse as possible. After this, the material was analyzed, and the main interview results were collected. The material was analyzed using thematic design. Finally, the results of the interviews and previous studies were compared. Based on the research, Business Intelligence supports decision-making in many ways in the office and hotel industry. Rapid market changes require rapid decision-making, and large amounts of data from a variety of business areas require advanced information systems to assist. Data analysis and reporting play a key role in the day-to-day operations of the office and hotel industry and is used to make better data-driven decisions in the long term. Likewise, the new more complex operating environments also provide an opportunity to learn more about customers and develop own operations accordingly. The significant goal is to get all the staff around the same data. People, processes and technology are key success factors for Business Intelligence. The results of the research highlight these success factors as part of a successful Business Intelligence solution. Looking at the results, it is seen that Business Intelligence plays a significant role in the office and hotel industry. Utilizing Business Intelligence in both areas can even be seen as necessary.
Keywords: business intelligence; hotelliala; toimitilat; päätöksenteko; johtaminen; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Tietojärjestelmätieteen maisteriohjelma|en=Master’s Programme in Information Systems|