Tilintarkastuksen laadun vaikutus tilintarkastajan raportointiin toiminnan jatkuvuuden epävarmuudesta - Kuusisto, Kristiina (My University, 2008)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten tilintarkastuksen laatu vaikuttaa tilintarkastajan päätöksentekoon toiminnan jatkuvuuden ollessa epävarmaa. Tilintarkastuksen laatu rinnastetaan tilintarkastajan todennäköisyyteen antaa toiminnan jatkuvuus -perusteisesti mukautettu tilintarkastuskertomus taloudellisesti heikosti menestyvälle yritykselle. Tilintarkastuksen laadun mittareina käytetään tilintarkastussuhteen kestoa, tilintarkastusyhteisön ja tarkastuskohteen kokoa. Kontrollimuuttujina huomioidaan tarkastuskohteen taloudellinen tilanne ja edellisen tilintarkastuskertomuksen muoto. Tutkielman empiirinen aineisto koostuu Helsingin pörssissä vuosina 1994–2006 noteerattujen yritysten tilintarkastetuista tilinpäätöstiedoista. Aineistosta suljetaan pois rahoitus- ja vakuutusalan yritykset niitä koskevien erityissäännöstelyjen vuoksi. Aineistoon hyväksytään ainoastaan yrityksiä, joiden tilinpäätöstiedoissa on viitteitä taloudellisista ongelmista. Yritys luokitellaan taloudellisesti heikosti menestyväksi, mikäli jokin seuraavista kriteereistä toteutuu: negatiivinen käyttöpääoma, negatiiviset voittovarat ja/tai tilinpäätös tappiollinen. Tutkielman hypoteeseja testataan logistisella regressioanalyysillä. Saatujen tutkimustulosten mukaan molemmilla kontrollimuuttujilla eli tarkastuskohteen taloudellisella tilalla ja edellisen tilintarkastuskertomuksen muodolla on vaikutusta tilintarkastajan raportointiin. Tilintarkastuksen laatua mittaavista muuttujista ainoastaan tilintarkastusyhteisön koko sai tilastollisesti merkitsevän kertoimen. Siten tilintarkastussuhteen keston tai asiakasyrityksen koon ei voida sanoa saatujen tutkimustulosten mukaan vaikuttavan tilastollisesti merkitsevästi tilintarkastajan raportointiin toiminnan jatkuvuuden epävarmuudesta.
Keywords: toiminnan jatkuvuus; tilintarkastuskertomus; tilintarkastuksen laatu; tilintarkastussuhteen kesto; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|