Passiivinen covered call -strategia: Euro Stoxx 50 BuyWrite -indeksin suorituskyky - Olli, Joonas (My University, 2013)
Osto-optioiden kirjoittaminen kohde-etuutena olevien osakkeiden päälle on yksi suosituimmista ja tutkituimmista optiostrategioista viimeisen vuosikymmenen aikana. Aiempien akateemisten tutkimusten mukaan covered call -strategia näyttää olevan kuitenkin hyvin tehokas ja tarjoavan ainutlaatuisia ominaisuuksia. Tulokset aiemmista akateemisista tutkimuksista tukevat toisiaan, mutta valtaosa tutkimuksista on toteutettu ainoastaan Yhdysvaltojen markkinoiden aineistolla. Tämän tutkimuksen tarkoitus on keskittyä Euroopan markkinoille tutkimalla, tuottaako covered call -strategia Euro Stoxx 50 BuyWrite -indeksin muodossa parempaa riskikorjattua suorituskykyä kuin Euro Stoxx 50 -indeksi. Toiseksi analysoidaan, voidaanko Euro Stoxx 50 BuyWrite -indeksin avulla parantaa perinteisen portfolion tehokasta rintamaa. Lisäksi erillisenä tutkimuskohteena tutkitaan strategian suorituskykyä finanssikriisin aikana sekä suorituskyvyn eroja Yhdysvaltojen ja Euroopan markkinoiden välillä. Tutkimusaineisto koostuu kuuden eri sijoituslajin kuukausittaisista havainnoista tammikuun 2000 ja syyskuun 2012 väliseltä ajalta. Covered call -strategian ja muiden sijoituslajien suorituskykyä analysoidaan useiden eri riskikorjatun suorituskyvyn mittareiden avulla. Osa näistä mittareista ottaa myös huomioon tuottojakauman epänormaalisuuden. Empiiriset tutkimustulokset osoittavat, että Euro Stoxx 50 BuyWrite -indeksi näyttää tarjoavan merkittävästi parempaa riskikorjattua suorituskykyä kuin kohde-etuutena toimiva Euro Stoxx 50 -indeksi. Strategian todetaan tarjoavan suojaa finanssikriisin aikana ja lisäksi riskikorjatun suorituskyvyn suhteellinen etu näyttää säilyvän myös finanssikriisissä. Toisaalta covered call -strategioiden riskikorjatussa suorituskyvyssä ei löydetä merkittäviä eroja Euroopan ja Yhdysvaltojen markkinoiden välillä. Portfolioanalyysin tulokset implikoivat, että Euro Stoxx 50 BuyWrite -indeksin avulla on mahdollista parantaa perinteisen portfolion tehokasta rintamaa.
Keywords: covered call -strategia; optiot; portfolion suorituskyvyn mittaaminen; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|