Kunnalisten sähkö- ja energiayhtiöiden myynti elinkeinopoliittisena ratkaisuna - Tyrväinen, Heikki (My University, 2005)
Tutkimuksessa etsittiin vastauksia kysymyksiin, millä tavoin kunnallisten sähkö- ja energiayhtiöiden myynti on vaikuttanut kuntien elinkeinopolitiikkaan – miten myyntiprosessi on edennyt kuntien päätöksenteossa – sekä mitkä syyt saivat kunnat myymään omistamiaan sähköyhtiöiden osakkeita. Tavoitteena oli myös tutkia strategioiden sisältöä sekä niiden syntymistä kuntaorganisaatioissa. Tutkimuksessa haastattelin kahden eri kunnan johtajaa, jotka ovat olleet mukana viemässä sähköyhtiökauppaa läpi. Tutkimukseni teoreettinen viitekehys rakentui kolmen eri strategiatutkijan näkemykseen strategioiden syntymisestä organisaatioissa. Näiden valossa pyrin määrittelemään ja havainnoimaan tapaa, miten kuntasektorilla strategiatyöskentely ilmenee ja miten sitä käytetään osana kuntien johtamista. Toin esille myös tutkimuksessani ideaalimallin kunnallisesta päätöksenteosta. Kyseiseen malliin peilasin myyntiprosessiin sisältyvää päätöksentekoa sekä selvitin sitä, onko osakekaupan kohdalla menetelty millään tavoin poikkeavasti. Nykypäivänä kunnanjohtajien työhön rinnastetaan yhä enenevässä määrin yksityisen yrityspuolen tuloksellisuus. Kuntien kamppaillessa heikon talouden ja ikääntyvän henkilöstön kanssa, vaaditaan kuntajohtajilta silloin selkeitä ratkaisuja kunnan elinkeinojen kehittämiselle ja peruspalveluiden tarjoamiselle. Tutkimukseni osoitti miten Tuusulan ja Kontiolahden kunnat lähtivät päättäväisesti kartoittamaan omistamiensa sähköyhtiöiden myyntimahdollisuuksia tavoitteenaan kuntien taloudellisen tilanteen kuntoon saattaminen.
Keywords: strategia; kuntastrategia; kunnallinen päätöksenteko; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|