Ensiantien alihinnoittelu Suomen osakemarkkinoilla 1994-2000 - Glasin, Niina (My University, 2002)
Tutkielman aiheena on ensiantien alihinnoittelu Suomen osakemarkkinoilla aikavälillä 1994–2000. Alihinnoittelun lisäksi tutkielma käsittelee alihinnoitteluun mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, kuten toimialaa, yrityksen ikää ja annin kokoa. Toimialan vaikutusta tutkitaan jakamalla yritykset IT-yrityksiin ja muihin yrityksiin. Lähtökohtana on, ettei markkinoilla esiinny alihinnoittelua koska tehokkaiden markkinoiden teorian mukaan epänormaaleja tuottoja ei tulisi esiintyä. Toisaalta ensiantien on kuitenkin todettu olevan maa-ilmanlaajuisesti keskimäärin kymmeniä prosentteja alihinnoiteltuja, ja toimialan, yrityksen iän sekä annin koon on todettu olevan ensituottoihin voimakkaasti vaikuttava tekijä. Alihinnoittelua tutkitaan t-testiä hyväksikäyttäen ja yrityksen toimialan, iän ja annin koon vaikutusta ensituottojen määrään tarkastellaan regressioanalyysin avulla. Tutkimusperiodilla havaittiin esiintyvän voimakasta alihinnoittelua ja toimiala oli voimakkaasti ensituottoihin vaikuttava tekijä.
Keywords: Listautuminen; alihinnoittelu; markkinatehokkuus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|