Digitalisaation vaikutus Verohallinnon tehokkuuteen ja tuottavuuteen - Emma, Katajamäki (My University, 2025)
Tutkielman tavoitteena on selvittää digitalisaation vaikutuksia Verohallinnon tehokkuuteen ja tuottavuuteen. Digitalisaatio on muokannut Verohallinnon toimintaa niin sisäisissä kuin ulkoisissa prosesseissa jo usean vuosikymmenen ajan. Sillä pyritään parantamaan toiminnan tehokkuutta ja tuottavuutta ja aiheen ajankohtaisuus on korostunut Suomen tämänhetkisen taloudellisen tilanteen myötä, kun julkisen talouden tilaa pyritään tasapainottamaan. Digitalisaation positiivisia vaikutuksia on tärkeä selvittää, jotta voidaan varmistaa, että digitalisaatiosta hyödytään, eikä sitä toteuteta vain itsensä vuoksi. Verohallinnolla on tärkeä ja merkittävä rooli yhteiskunnassa verotuksen toimittajana, joten on oleellisen tärkeää, että Verohallinnon toiminta on tehokasta ja tuottavaa. Yhteiskunnan toiminnan suurin tulonlähde on Verohallinnon keräämät verot ja toisaalta Verohallinto on myös suuri organisaatio, joten myös kustannuspuolen tulee olla kunnossa. Digitalisaatiolla terminä tarkoitetaan laajempaa ilmiötä kuin vain uutta teknologiaa. Se muuttaa prosesseja, yhteiskuntaa ja maailmaa, jossa tänä päivänä elämme. Digitalisaatio näkyy myös julkishallinnossa, jossa sillä onkin kaksi roolia: olla digitalisaation hyödyntäjä, mutta myös mahdollistaja. Suomessa onkin panostettu paljon digitalisaatioon niin julkishallinnossa yleensä kuin myös Verohallinnossa. Tämä näkyy myös erilaisissa kansainvälisissä vertailuissa ja tutkimuksissa. Aikaisemman tutkimuskirjallisuuden perusteella voidaan todeta, että digitalisaatio on tuonut monenlaisia hyötyjä verohallinnoille tai julkishallintoon yleensä. Digitalisaatio on mm. vaikuttanut positiivisesti verohallintojen suorituskykyyn ja tehokkuuteen sekä lisännyt asiakkaiden tyytyväisyyttä palveluihin. Toisaalta on myös viitteitä siitä, että digitalisaatiosta ei ole saatu niin suuria hyötyjä kuin on odotettu ja se on esimerkiksi tuonut lisää kustannuspaineita. Digitalisaation tuomien hyötyjen mittaamiseen ei ole käytettävissä vakiintunutta mittaristoa ja sellaiselle olisikin tarvetta. Tämä tutkimus on toteutettu tapaustutkimuksena, joka sisältää sekä kvalitatiivista sisällönanalyysiä että kvantitatiivista tilastollista analyysiä. Kirjallisuuskatsauksessa on perehdytty aikaisempaan tutkimustietoon aiheesta, josta on löydetty keinoja digitalisaation tuomien hyötyjen sekä tehokkuuden ja tuottavuuden arvioimiseksi. Tutkimusosuuden aineistona on käytetty mm. Verohallinnon tilinpäätöksistä saatavia tietoja. Tutkimuksen toteutuksessa on hyödynnetty myös tekoälyä. Tulosten perusteella huomataan digitalisaation kehityksen suuruus ja nopeus Verohallinnossa. Samaan aikaan mm. tuottavuus ja taloudellisuus sekä asiakkaiden tyytyväisyys palveluihin on parantunut. Erilaiset laadun mittarit kuten verotuspäätösten pysyvyys hallinto-oikeuksissa on pysynyt melko vakaana. Digitalisaation kehittyessä voidaan todeta siis myös Verohallinnon toiminnan kehittyneen positiiviseen suuntaan. Digitalisaation vaikutusta tähän kehitykseen ei pystytä suoraan erittelemään, mutta ilmiö on vaikuttanut niin paljon Verohallinnon toimintaan, että sen voidaan olettaa olleen yksi keskeinen tekijä.
Keywords: fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|