Maalien digitaalinen varastokirjanpitojärjestelmä - Rainio, Aarni (My University, 2023)
Tutkielman tavoitteena on toteuttaa kemikaalien varastokirjanpitojärjestelmä. Tätä varten selvitetään varastonhallintajärjestelmän, jossa varastoitavana tuotteena on kaksikomponenttisia liuotinmaaleja, järjestelmävaatimukset. Selvityksen jälkeen työssä toteutetaan konstruktio varastokirjanpidosta, joka hallitsee kulutusseurannan ja yksilöi varastoitavat tuotteet. Kemikaalien varastointi suunnitellaan yhdessä kohdeyrityksen kanssa. Maalit käytetään varastosta vanhimmasta uusimpaan, minkä takia tuotteitta poimittaessa järjestelmän tulee tarjota varastonimikettä vanhimmasta uusimpaan hukan minimoimiseksi. Kirjallisuusselvityksessä havaitaan, että viimeaikaiset tutkimukset varastoinnissa ovat keskittyneet kustannuksien alentamiseen nopeuttamalla keräilyä. Keräilyn nopeuttamiseksi on tutkimusta tehty niin keräilyjärjestyksen, kuin layoutinkin parantamiseksi. Lisäksi digitalisoituminen on mahdollistanut varaston automatisoinnin ja nimikkeiden yksilöllisen seurannan muun muassa RFID-tunnisteilla. Tässä tutkielmassa keskitytään varaston nopeuttamisen sijaan parantamaan kemikaalien seurannan tarkkuutta, sekä kulutuksen, että kirjausten osalta. Tutkielma on rakennettu konstruktiivisen tutkimusotteen mukaisesti. Ennen järjestelmän toteutusta hankitaan käytännön ja teorian osaaminen aihealueesta, jonka jälkeen kohdeyrityksen kanssa toteutetaan ensimmäinen versio konstruktiivisesta rakenteesta. Kohdeyrityksen yksilölliset tarpeet kartoitetaan käyttäjien haastatteluilla, joista muodostetaan alkutiedot maalivarastojärjestelmälle. Järjestelmävaatimuksien selvittyä tutkielmassa luodaan raamit järjestelmälle, joka kykenee auttamaan käyttäjää nimikeyksilöiden tunnistamisessa ja määrän kirjaamisessa. Tietokantapohjaiseen varastojärjestelmään tallennetaan tarvittavat tiedot kulutus- ja yksilöinti-seurantaa varten, sekä seurataan tuotteiden vanhenemista. Maalaustoiminnassa on tyypillistä kirjata vajaita maaliastioita takaisin järjestelmään. Tarkkuuden parantamiselle nähdään kustannusta alentavia hyötyjä, kun varaston todellinen arvo ja sisältö on tiedossa. Kemikaaliastioilta edellytetään standardisoituja merkintöjä turvallisuuteen liittyen, mutta erä- ja sarjanumerointi on valmistajakohtaista, mikä aiheuttaa tiedon epäjärjestystä yrityksen sisäisessä seurannassa. Tietojen lukeminen on myös koneellisesti vaikeaa ja usein eräseuranta vaatii siirtämään tiedot käsin raporteille. Järjestelmävaatimusten ja käyttöympäristön määrittelyn jälkeen työssä toteutetaan konstruktio maalivarastojärjestelmästä, joka on räätälöity kohdeyrityksen tarpeeseen. Järjestelmän kehityksessä on keskitytty tietojen kirjaamisen helppouteen, varastoseurantaan ja raporttien monipuolisuuteen. Maalivaraston uudelleen kirjaukset tehdään kilogrammoissa, koska litramäärien mittaaminen on vaikeampi toteuttaa kuin punnitseminen. Noudettaessa varastojärjestelmän tulee ehdottaa tuotteesta ensimmäiseksi erääntyvää. Järjestelmästä laadittu selostus kuvaa tärkeimmät toiminnot ja se on toteutettu tietokantaan Microsoft Access -ohjelmalla.
Keywords: varastointi; tietokannat; tietojärjestelmät; järjestelmät; suunnittelu; varastokirjanpito; kemikaalit; varastot; logistiikka; seuranta; varastonvalvonta; tutkimus; fi=Informaatiotekniikka|en=Information Technology; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|