Rakennusalan käänteisen arvonlisäverovelvollisuuden vaikutus yritysten kannattavuuteen, velkaisuuteen ja konkurssien ennakointiin - Rae, Tony (My University, 2016)
1.4.2011 alkaen otettiin Suomessa käyttöön käänteinen arvonlisäverovelvollisuus rakennusalalla. Lakimuutos on osa valtion pyrkimystä vähentää epärehellistä toimintaa ja talousrikollisuutta rakennusalalla. Valtio tavoitteli myös verotulojen kasvua muutoksen johdosta. Käänteisen arvonlisäverotuksen käyttöönoton jälkeen vuosia kasvussa olleet rakennusalan konkurssit ovat määrällisesti lähteneet selkeään laskuun. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, onko tehty lakimuutos vaikuttanut rakennusalan yritysten kannattavuuteen, velkaisuuteen ja konkurssien ennakointiin. Tutkimus keskittyy erilaisten tunnuslukujen kehityksen tilastolliseen tarkasteluun ja vertailuun ennen ja jälkeen lakimuutoksen. Tavoitteena on löytää tilastollisesti merkitseviä muutoksia tunnuslukujen arvoissa. Tämä tutkimus on ensimmäinen, joka tutkii käänteisen arvonlisäverovelvollisuuden vaikutuksia yritysten tunnuslukuihin. Tutkimuksen teoreettinen osa pohjautuu aikaisempiin tutkimuksiin konkurssien ennakoinnista ja lakimuutosten vaikutuksista. Lisäksi esitellään käänteistä arvonlisäverotusta ja yritysten konkurssiprosessia. Aikaisempien tutkimusten havaintojen perusteella muodostetaan tässä tutkimuksessa käytettävät neljä tutkimushypoteesia. Kahta ensimmäistä hypoteesia testataan lineaarista regressioanalyysia ja kahta jälkimmäistä logistista regressioanalyysia käyttäen. Tutkimusaineisto koostuu yhteensä 226 yrityksestä, joilta kaikilta on saatavilla kahden vuoden tilinpäätöstiedot. Yritykset on valittu vastinparimenettelyllä niin, että puolet on konkurssiyrityksiä ja puolet toimivia yrityksiä. Tutkimus osoitti, ettei käänteisellä arvonlisäverotuksella ole ollut vaikutusta yritysten kannattavuuteen. Sen sijaan tilastollisesti merkitsevä vaikutus löydettiin käänteisen arvonlisäverotuksen ja konkurssiin ajautuneiden yritysten vähentyneen velkaisuuden, sekä käänteisen arvonlisäveron ja konkurssien ennakoinnin väliltä. Näin ollen tutkimuksen ensimmäinen hypoteesi hylättiin, mutta kolme seuraavaa hyväksyttiin.
Keywords: Käänteinen arvonlisäverovelvollisuus; rakennusala; kannattavuus; velkaisuus; konkurssien ennakointi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|