Hankintajärjestelmän toiminnalliset vaatimukset omaperusteisessa asuntotuotannossa - Joensuu, Antero Juhana (My University, 2023)
Tutkielman aiheena on omaperusteisen asuntotuotannon hankinnanhallintaan soveltuvan järjestelmän toiminnallisien vaatimuksien määrittely. Rakennusalalla hankintatyötä tehdessäni ilmeni, että monia asioita pystytään tehostamaan nykyaikaisen järjestelmän avulla. Tästä heräsi mielenkiinto tutkia hankintajärjestelmän toiminnallisia vaatimuksia. Tutkimuksen tavoitteena on saada lista toiminnallisista vaatimuksista, joita hankinnan tueksi toteutettavalla toiminnanohjausjärjestelmällä tulisi olla. Työssä tullaan siis etsimään hankintatyön osalta ongelmakohtia, joita voitaisiin ratkaista nykyaikaisien tietojärjestelmien tai digitaalisien ratkaisujen avulla. Työ on rajattu koskemaan rivi- ja kerrostalojen rakentamiseen liittyvää hankintaa. Teoriaosuudessa perehdytään toiminnanohjausjärjestelmään sekä järjestelmän vaatimuksien määrittelyyn. Siinä tutustutaan myös perustajaurakointiin etenkin hankintaprosessin näkökulmasta. Näin on helpompi ymmärtää konteksti, johon järjestelmän vaatimuksia ollaan tutkimassa. Teoriaosuus on kasattu näihin aiheisiin liittyviin aineistoihin, kuten kirjallisuuteen ja artikkeleihin pohjautuen. Tutkimus toteutetaan käyttäen suunnittelutoimintatutkimus menetelmää. Tutkimustyön tavoitteena on syventyä hankintatyötä tekevien henkilöiden ajatuksiin järjestelmän ominaisuuksista. Suunnittelutoimintatutkimuksen mukaisesti tutkimuksessa järjestetään ryhmäistuntoja, joissa keskustellaan omaperusteisessa asuntotuotannossa hankintaa tekevien henkilöiden kanssa hankintaprosessista, sekä mietitään tulevan järjestelmän vaatimuksia. Ryhmäistuntojen avulla on tarkoituksena muodostaa toiminnallisien vaatimuksien lista, sekä kehittää sitä lopulliseksi versioksi. Ryhmäistuntoja järjestetään lopulta yhteensä kolme kertaa. Ensimmäisessä ryhmäistunnossa perehdytään nykyiseen omaperusteisen asuntotuotannon hankintaprosessiin. Toisessa ryhmäistunnossa mietitään tulevan järjestelmän ominaisuuksia ja sen perusteella luodaan alustava lista kolmatta ryhmäistuntoa varten. Kolmannessa ryhmäistunnossa edelleen kehitetään vaatimuksien listaa ja muodostetaan vaatimuksille prioriteettijärjestys. Ryhmäistuntojen perusteella muodostetaan lopullinen lista omaperusteiseen asuntotuotantoon tarkoitetun hankintajärjestelmän toiminnallisille vaatimuksille. Lopulliseksi artefaktiksi muodostuikin lista kyseiselle hankintajärjestelmälle. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että järjestelmää ja kyseisiä toiminnallisuuksia kaivataan helpottamaan omaperusteisen asuntotuotannon hankintatyötä.
Keywords: hankinta; vaatimusmäärittelyt; asuntotuotanto; toiminnanohjausjärjestelmät; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Tietojärjestelmätieteen maisteriohjelma|en=Master’s Programme in Information Systems|