Zur Symbolik in Phraseologismen mit den Zahlenkomponenten eins bis zehn - Gyasi-Mensah, Lotta (My University, 2010)
Fraseologismeissa toistuvat usein tietyt komponentit. Yksi tällainen komponentti ovat luvut. Luvuilla voi olla muitakin funktioita kuin ilmaista määrää. Niillä on eri kulttuureissa erilaisia symbolisia merkityksiä. Tutkielmassa käsitellään fraseologismeja, joissa esiintyy yksi tai useampi luku yhdestä kymmeneen. Tavoitteena on selvittää, millaisia symbolifunktioita numeroilla on fraseologismeissa ja verrata niitä numeroiden symbolifunktioihin kulttuurisissa konteksteissa. Keskeistä on selvittää, onko lukujen kielellisellä ja kulttuurisella symbolifunktiolla yhteyttä. Tutkielman menetelmä on pääsääntöisesti laadullinen. Kvantitatiivista otetta käytetään selvitettäessä, mitkä luvut esiintyvät useimmin fraseologismeissa sekä vertailemaan kardinaalilukujen ja järjestyslukujen suhdetta. Tutkimusaineistona analyysissä on kolmesta tunnetusta fraseologisesta kokoelmasta kootut 175 saksankielistä fraseologismia. Näkökulma aiheeseen on kulttuuris-semioottinen. Keskeisimpiä käsitteitä tutkimuksessa ovat fraseologismi, komponentti, merkitys, symboli, kulttuurisymboli ja symbolifunktio. Tutkimuksessa selviää, että luvuilla on fraseologismeissa erilaisia symbolifunktioita ja yhteyksiä numerosymboliikkaan. Tietyt luvut esiintyvät useammin kuin toiset ja yleensä samoilla luvuilla on myös vahvemmat yhteydet symboliikkaan, mikä vahvistaa lukujen kulttuurisidonnaisuuden. Yhteydet numerosymboliikkaan vaihtelevat. Suuressa osassa aineistoa luvuilla ei voida todistaa olevan mitään symbolifunktiota. Pienessä osassa fraseologismeja kielellinen ja kulttuurinen symbolifunktio vastaavat täysin toisiaan. Suurimmassa osassa yhteys vaatii tarkempia perusteluja. Fraseologismeissa luvuilla on myös paljon symbolifunktioita, joita ei kulttuurisissa konteksteissa tunneta ollenkaan. Tutkimuksessa selviää myös, että tietyt symbolifunktiot ovat yleisiä, ja että saman luvun saamat merkitykset voivat olla jopa vastakohtaisia. Tulokset vahvistavat käsityksen, että luvuilla voidaan ilmaista monenlaisia merkityksiä, ja että fraseologismeissa esiintyvää symboliikkaa tutkimalla saadaan näkyviin kielen ja kulttuurin yhteyksiä.
Keywords: Phraseologie; Zahlen; Zahlensymbolik; Kultur; Kultursymbol; fi=Saksan kieli ja kirjallisuus|en=German Language and Literature|