Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen ohjelmistokehityksen prosesseissa - Vastela, Lauri (My University, 2025)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on tarkastella generatiivisten tekoälytyökalujen omak sumista ja hyödyntämistä ohjelmistokehityksen prosesseissa. Tutkimuksessa selvitetään, kuinka kyseiset työkalut voivat tukea ohjelmistokehittäjiä ohjelmistokehityksen elinkaaren eri vaiheissa. Lisäksi käsitellään tekoälyn käyttöönottoon liittyviä haasteita ja sen vaikutuksia työympäristöön, kuten kehittäjien rooleihin ja tarvittaviin osaamisiin. Generatiivinen tekoäly tuottaa uutta sisältöä pelkän analysoinnin sijaan. Se pohjautuu laajoihin tietoaineistoihin ja monimutkaisiin neuroverkkorakenteisiin, joiden ansiosta se kykenee luomaan monimutkaisia, jopa luovia ratkaisuja. Ohjelmistokehityksen näkökulmasta generatiiviset mallit voivat tehostaa koodin kirjoittamista, testausprosessia ja virheenkorjausta, mutta ne saattavat tuoda mukanaan myös uusia virhelähteitä ja muuttaa kehittäjien toimenkuvaa. Aihetta on tärkeä tutkia, sillä tekoälyn käyttöönotto tarjoaa ohjelmistokehitykselle merkittäviä mahdollisuuksia, kuten kehitysajan lyhentämistä ja laadun parantamista, mutta se vaatii myös panostusta osaamiseen, työroolien uudelleenmäärittelyyn sekä teknisiin ja eettisiin kysymyksiin. Tämän tutkielman tavoitteena on syventää ymmärrystä siitä, miten tekoälytyökalut voivat paran taa kehitysprosessia ja millaisia haasteita niiden hyödyntäminen tuo mukanaan. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena ja tutkimusaineisto on kerätty puolistruktu roidun teemahaastatteluiden kautta. Teoreettisessa viitekehyksessä perehdytetään lukija gene ratiivisen tekoälyn taustalla oleviin teknologioihin kuten koneoppimiseen, luonnollisen kielen kä sittelyyn ja suuriin kielimalleihin. Tämän lisäksi esitellään tekoälyn hyödyntämistä ohjelmistoke hityksen prosesseissa kuten ohjelmoinnissa, testauksessa ja vaatimusmäärittelyssä. Haastatelta vaksi valikoitui kokeneita ammattilaisia ohjelmistokehityksen alalta, joilla on laaja käsitys teko älytyökalujen hyödyntämisestä omassa työkuvassaan. Empiirisessä osiossa teemat valikoituivat tutkimuskysymysten ja teoreettisen viitekehyksen pohjalta. Tutkimuksen perusteella tekoälytyökalut tukevat monella eri tapaa ohjelmistokehittäjiä. Tulokset osoittavat generatiivisen tekoälyn olevan hyödyllistä ohjelmistokehityksessä varsinkin koodin ge neroinnissa ja ideoiden luonnostelussa. Työkaluja on hyödyllistä käyttää ohjelmistokehityksen rutiininomaisissa tehtävissä ja säästäen aikaa ajattelutyölle. Tekoälytyökaluilla on myös haittansa, kuten virheellisten tuotosten tuottaminen ja mahdolliset huolet tietoturvariskeistä. Tekoälyn hyödyntäminen ohjelmistokehityksessä vaatii sen käyttäjältä tiedostuksen sen hyödyistä ja haitoista.
Keywords: tekoäly; ohjelmistokehitys; koneoppiminen; ohjelmointi; kielimallit; luonnollisen kielen käsittely; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Tietojärjestelmätieteen maisteriohjelma|en=Master’s Programme in Information Systems|