Tekninen ja kognitiivinen saavutettavuus terveyspalvelujen verkkosivuilla : Tarkastelussa hyvinvointialueiden mielenterveyspalvelut - Terävä, Mikko (My University, 2024)
Digipalvelulain tavoitteena on edistää digitaalisten palvelujen saatavuutta, laatua, tietoturvaa ja saavutettavuutta, jotta kaikilla olisi yhdenvertaiset mahdollisuudet käyttää palveluja. Laki velvoittaa palveluntarjoajia varmistamaan sisältöjen havaittavuuden ja ymmärrettävyyden sekä käyttöliittymien ja navigoinnin hallittavuuden ja toimintavarmuuden. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella terveyspalvelujen verkkosivujen teknistä ja kognitiivista saavutettavuutta sekä esittää johtopäätöksiä saavutettavuuden edistämiseksi. Tutkimus arvioi saavutettavuutta mielenterveyspalvelutietoa etsivien aikuisten näkökulmasta. Tutkimusmenetelminä ovat kirjallisuuskatsaus verkkosivujen tutkimukseen sekä kolmivaiheinen asiantuntija-arviointi, jossa aineistona on 18 verkkosivun otanta viideltä hyvinvointialueelta. Arvioinnissa aineistoa verrataan Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) -ohjeisiin, Mäkipään ja Isohellan verkkosivujen saavutettavien tekstien suunnitteluheuristiikkoihin ja tutkimusten esittämiin saavutettavuussuosituksiin. Tutkielman teoriaosassa kuvataan mielenterveyshäiriöiden vaikutuksia kognitiiviseen toimintakykyyn, saavutettavuuden käsitettä terveydenhuollossa sekä verkkosivujen saavutettavuuden moniulotteisuutta. Kirjallisuuskatsauksen perusteella mielenterveyspalvelujen verkkosivujen saavutettavuudessa korostuvat muun muassa selkeä ulkoasua ja rakenne, käyttäjäystävällinen navigointi ja haku, ymmärrettävä kieli sekä harkittu monimediainen sisältö. Aineiston kognitiivisessa saavutettavuudessa on parannettavaa yksittäisillä sivuilla. Ongelmat voivat vaikuttaa sivujen helppokäyttöisyyteen ja tiedon ymmärrettävyyteen. Kehitystarpeet liittyvät esimerkiksi sivustorakenteen yksinkertaistamiseen, tietoelementtien asettelun ja visuaalisuuden selkeyttämiseen sekä osittain kielen selkeyttämisen. Aineiston tekninen saavutettavuus toteutuu kohtuullisen hyvin. Suurin osa virheistä sijoittuu navigointivalikkoihin, ja nämä virheet voivat hankaloittaa ruudunlukijan käyttöä ja sivustolla siirtymistä. Virheet kontrasteissa ja syötekentissä voivat olla ongelmallisia erityisesti käyttäjille, joilla on näkörajoitteita tai kognitiivisia rajoitteita esimerkiksi tiedonhaussa, ongelmanratkaisussa tai tarkkaavuudessa. Johtopäätöksenä esitetään, että terveyspalvelujen verkkosivuilla saavutettavuutta voidaan edistää yksinkertaisella ja selkeällä sivurakenteella, käyttäjäystävällisellä navigoinnilla ja tehokkaalla haulla, selkeällä ja käyttäjät huomioivalla kielellä sekä ymmärrettävyyttä tukevilla kuvilla ja videoilla.
Keywords: esteettömyys ja saavutettavuus; WWW-sivut; verkkopalvelut; mielenterveyspalvelut; terveydenhuolto; terveyspalvelut; verkkosivustot; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Teknisen viestinnän maisteriohjelma|en=Master's Programme in Technical Communication|sv=Magisterprogrammet i teknisk kommunikation|