Nainen yrittäjänä: Verkostoitumisen vaikutus pienyrityksen kilpailukykyyn - Koskinen, Niina (My University, 2007)
Oma-aloitteinen, ahkera, työtä pelkäämätön, joustava, kunnianhimoinen, taitava ja itsenäinen ovat kaikki adjektiiveja, jotka kuvaavat tämän päivän yrittäjää. Yrittäjyys on kautta aikain ollut merkittävä yhteiskunnan ylläpitäjä, joka kuitenkin alkaa vasta nykypäivänä saada ansaitsemaansa arvostusta. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys koostuu naisyrittäjyys-ilmiön ymmärtämisestä sekä verkoston merkityksestä pienyrityksen kilpailukyvylle. Tutkimuksen tavoitteena on etsiä yhteyksiä verkoston ja pienyritysten kilpailukyvyn välillä sekä kuvata kuinka naiset kokevat yrittäjyyden ammattina. Työssä käsitellään verkostoitumisen vaikutuksia yksityisyrittäjien ja pk-yritysten näkökulmasta. Tutkimusongelma määräytyi seuraavanlaiseen muotoon: Mikä on verkostoituminen merkitys yrittäjänaisen liiketoiminnassa? Tutkimuksen empiirinen osa toteutettiin haastattelemalla yhdeksää naisyrittäjää, jotka toimivat pienissä yrityksissä, joko omistajana, toimitusjohtajana tai yksityisenä ammatinharjoittajana. Tarkastelun kohteena ovat Kokkolan yrittäjänaiset ja heidän kokemuksensa verkostoitumisesta sekä yrittäjänä toimimisesta. Tutkimustulosten mukaan suurin osa naisyrittäjistä oli ajautunut yrittäjäksi monien yhteensattumien kautta, joita olivat esimerkiksi työ- ja markkinatilanne, tyytymättömyys aiempaan työsuhteeseen sekä halu toteuttaa itseään ja olla oman itsensä herra. Yrittäjyys nähtiin suurena haasteena, joka mahdollistaa tietynlaisen joustavuuden, itsensä toteuttamisen, omien tulojen hallinnan, uuden oppimisen ja itsensä kehittämisen. Naisyrittäjät kokivat erityisen haasteellisena kodin ja perhe-elämän yhdistämisen yrittäjän arkeen, koska pienissä yrityksissä omistaja-yrittäjän työpanos on hyvin merkittävä ja usein vaikeasti korvattavissa ulkopuolisella työvoimalla. Verkostoitumisen merkitys oli pitkälti sidoksissa toimialaan ja yrittäjän persoonallisuuteen. Verkostoituminen nähtiin kuitenkin suurimmaksi osaksi erittäin tärkeänä tekijänä pienyrityksen kilpailukyvyn kannalta. Merkitys oli suurimmillaan silloin kun yritystoiminta alkoi, liiketoiminta kasvoi tai markkinointia ja yrityksen näkyvyyttä pyrittiin lisäämään.
Keywords: Yrittäjyys; naisyrittäjä; verkostoituminen; kilpailukyky; pienyritys; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|