Toimintolaskenta tarjouslaskennan näkökulmasta metalliteollisuudessa - Lampela , Annikki (My University, 2010)
Tässä kvalitatiivisessa tapaustutkimuksessa haastateltiin kahdeksaa metalliteollisuuden tuotteita valmistavaa yritystä. Tarkoituksena oli tarkastella toimintolaskentaa tarjouslaskijoiden näkökulmasta. Haluttiin selvittää, tarjoaako toimintoperusteinen kustannuslaskenta riittävästi informaatiota tarjoushinnoittelun tueksi. Toimintolaskentaperusteista kustannuslaskentaa pidetään yhtenä uusista kustannusten laskentamenetelmistä. Perinteinen liikekirjanpitoon perustuva kustannuslaskenta kohdistaa yleiskustannukset volyymipohjaisesti tuotteelle, kun taas toimintolaskentaan perustuvassa kustannuslaskennassa yleiskustannukset kohdistetaan toiminnoille ja edelleen tuotteille aiheuttamisperiaalleella. Toimintolaskentaa on tutkittu 1980-luvulta lähtien, sillä toimintolaskennan tutkimus alkoi kriittisestä suhtautumisesta vallitseviin laskentamenetelmiin. Tässä tutkimuksessa aikaisempia tutkimuksia on tarkasteltu tuotekustannuslaskennan näkökulmasta. Tutkimuksessa testattiin kirjallisuudesta johdettuja toimintolaskennan tuomia odotettuja etuja tarjouslaskijoiden tarjoushinnoittelussa saamiin kokemuksiin. Hypoteesit muutettiin haastattelukysymyksiksi, jotka esitettiin kahdeksan yrityksen myyntijohtajalle tai heidän valitsemalleen laskentajärjestelmän asiantuntijalle. Haastattelutulokset analysoitiin ja ne vahvistavat oletuksia toimintoperusteisen kustannuslaskennan tuomista eduista. Toimintalaskennalla tuotetun informaation haastateltavat toivoivat kuitenkin yhdenmukaistavan tarjouslaskennan laskentakäytäntöjä yrityksen eri yksiköiden ja tarjouslaskijoiden välillä. Valmistustuotannossa tapahtuvat joustavuutta koskevat muutokset luovat uusia haasteita toimintoperusteiselle kustannuslakennalle. Haastatelluissa yrityksissä asiakaslähtöinen palvelu näyttäisi lisääntyvän. Mielenkiintoista olisi tutkia laajeneeko toimintolaskennan käyttö keskisuuressa teollisuudessa jatkossakin.
Keywords: Toimintolaskenta; Tarjouslaskenta; Tarjoushinnoittelu; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|