Tekoälyn hyödyntäminen rekrytointiprosessissa - Mattila, Sonja (My University, 2023)
Tämän pro gradu- tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella, miten tekoälyä voidaan hyödyntää rekrytointiprosessissa ja miten henkilöstövuokrausyrityksen rekrytoinnin asiantuntijat näkevät sen tuomat hyödyt. Tekoälyteknologia on kehittynyt viime vuosina isoin harppauksin ja se on jalkautumassa jokapäiväiseen käyttöön niin työelämässä kuin kotonakin. Aihe on täten mielenkiintoinen ja ajankohtainen. Tutkimuksen teoriaosuus pohjautuu olemassa oleviin tutkimuksiin ja kirjallisuuteen. Tutkimuksen empiirinen aineisto on kerätty haastattelemalla neljää rekrytoinnin asiantuntijaa, jotka työskentelevät henkilöstövuokrausyrityksissä. Tekoälyn käyttöä tarkastellaan rekrytointiprosessin eri vaiheissa ja esitetään sen mahdollisuuksia nopeuttaa ja tehostaa prosessia. Haastatellut rekrytoinnin asiantuntijat suhtautuvat myönteisesti tekoälyn käyttöön, erityisesti prosessin alkuvaiheessa, kuten työpaikkailmoituksen kirjoittamisessa, hakijoiden arvioinnissa ja hakijaviestinnässä. Tekoälyn nähdään tarjoavan apua myös haastatteluaikojen sopimisessa, ensimmäisen kierroksen haastatteluissa sekä hakijoiden yksinkertaisten kysymysten käsittelyssä. Uuden henkilön rekrytoiminen on yritykselle strateginen investointi, johon tulee panostaa. Henkilöstövuokrausyrityksen käyttäminen rekrytoinnissa voidaan nähdä myös strategisena valintana. Rekrytointiprosessin useat vaiheet vievät paljon aikaa rekrytoijalta. Tutkimuksessa nostetaan esille tekoälyn mahdollisuudet automatisoida aikaa vieviä tehtäviä, kuten hakemusten käsittelyä, ja tarjota tukea päätöksenteossa, esimerkiksi sopivien hakijoiden esittelyssä. Haastateltavat kuitenkin painottavat rekrytoijan roolin säilyttämistä keskeisenä prosessissa. Tämä koskee erityisesti vaiheita, joissa tarvitaan inhimillistä näkemystä ja päätöksentekoa, kuten haastattelujen pitämisessä, lopullisten valintojen tekemisessä ja palautteen keräämisessä. Tekoälyn käytön uskotaan merkittävästi lisääntyvän rekrytointiprosesseissa tulevien vuosien aikana. Nykyajan globaalissa ympäristössä yritysten on jatkuvasti löydettävä tehokkaampia toimintatapoja sekä kilpailukeinoja. Tekoälyn hyödyntäminen rekrytointiprosessin eri vaiheissa voidaan katsovan nopeuttavan ja helpottavan rekrytointiprosessia. Tämä vapauttaa rekrytoinnin asiantuntijan resursseja enemmän lisäarvoa tuottavaan työhön. Rekrytoijalle jää aikaa käytettäväksi enemmän potentiaalisiin hakijoihin. Ajallisesti rekrytointiprosessi voi lyhentyä, jolloin todennäköisyys siihen, että hakija ehtisi työllistyä muualle, pienenee. Lisäksi henkilöstövuokrausta harjoittavat yritykset voivat ottaa vastaan suuremman määrän toimeksiantoja, millä on positiivinen vaikutus liiketoimintaan. Nopeudella on merkittävä positiivinen vaikutus myös asiakastyytyväisyyteen, sillä asiakkaille voidaan esitellä tehtävään sopivia hakijoita nopeammin, ja hakijat mahdollisesti työllistyvät myös nopeammin.
Keywords: rekrytointi; tekoäly; henkilöstöjohtaminen; koneoppiminen; työhönotto; arviointi; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|