Olosuhteiden muuttumisen huomioiminen pitkäkestoisissa liike-elämän sopimuksissa - Kulmala, Saara (My University, 2025)
Sopimustoiminta ja sopimukset ovat merkittävä osa yritysten liiketoimintaa, ja siksi niiden laadukas toteuttaminen on tärkeää liike-elämässä menestymiseen. Erityisesti pitkäkestoiset sopimukset ovat liike-elämässä keskeisessä roolissa. Niiden avulla yritysten on mahdollista saavuttaa liiketaloudellisia tavoitteitaan luomalla yhteistyösuhteita toisten yritysten kanssa. Pitkän sopimussuhteen aikana voi myös todennäköisemmin kuin lyhyen sopimussuhteen aikana tapahtua sen tasapainoon vaikuttavia muutoksia olosuhteissa. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää, miten olosuhteiden muutoksiin voidaan ennakollisesti varautua yritysten välisissä pitkäaikaisissa liikesopimuksissa. Erityisesti on ollut tarkoitus painottaa sellaisia ennakoinnin välineitä, joiden avulla sopimussuhdetta ja yhteistyötä voidaan jatkaa olosuhteiden muutoksesta huolimatta. Tutkimus on toteutettu käyttäen menetelmänä oikeusdogmatiikkaa eli lainoppia. Lähteinä tutkimuksessa on käytetty oikeudellista kirjallisuutta, oikeudellisia artikkeleita, ajantasaista Suomen lainsäädäntöä sekä suomalaisten tuomioistuinten ratkaisuja. Tutkimuksen johtopäätökset on saatu aikaan lähteitä systematisoimalla ja tulkitsemalla. Tutkimuksessa on havaittu, että olosuhteiden muuttuminen pitkäkestoisen sopimussuhteen ai kana on moninainen ilmiö. Tämä johtuu siitä, että yritysten väliset yhteistyötä painottavat pitkäkestoiset liikesopimukset ovat hyvin yksilöllisiä, joten myös niiden aikana mahdollisesti tapahtuvat olosuhteiden muutokset ovat yksilöllisiä. Mahdollisia olosuhdemuutostilanteita ovat esimerkiksi yhteiskunnan muutos, yhtiöoikeudelliset muutokset, kustannusten nousu tai lakimuutokset. Olosuhdemuutoksiin varautuminen tavalla, joka mahdollistaa sopimussuhteen jatkamisen osapuolten välillä muutoksesta huolimatta, voi olla mahdollista ennakoivan oikeuden, joustavien ja neuvottelun varaa jättävien sopimusehtomuotoilujen sekä asiakirjan ja sen sisältämien ehtojen selkeän ja käyttäjälähtöisen muotoilun avulla. Ennakoivaa oikeutta voidaan hyödyntää erilaisten riskien ja mahdollisuuksien hallinnan keinojen avulla. Toisin sanoen sopimushallinnan toimivalla järjestämisellä yrityksen sisällä. Joustavia ehtorakenteita voidaan hyödyntää sopimuksissa esimerkiksi avoimen ehdon, uudelleenneuvotteluehdon, indeksiehdon tai hardship -lausekkeen muodossa. Joustavien rakenteiden hyödyntäminen edellyttää sopimuksen osapuolten väliseltä kommunikaatiolta avoimuutta ja jatkuvuutta. Ilman toimivaa kommunikaatiota yritysten välistä yhteistyötä ei voida järjestää onnistuneesti pitkällä tähtäimellä.
Keywords: fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|