Kestävä kehitys Suomen pk-yrityksissä: Case innovatiiviset ja kansainvälistyvät pk-yritykset : Kestävän kehityksen taso, liiketoimintahyödyt ja haasteet - Vartiainen, Olga (My University, 2022)
Kestävä kehitys on noussut valtiota, yrityksiä, ja yksilöitä koskettavaksi megatrendiksi. Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jolla pyritään turvaamaan nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Suomalaisilla yrityksillä on yleisesti ottaen kansainvälisesti hyvä maine kestävän kehityksen saralla. Suomen yrityksistä suurin osa on alle 250 henkeä työllistäviä pieniä ja keskisuuria yrityksiä, mutta tällä hetkellä kestävän kehityksen vaatimukset koskettavat pääosin suuria yrityksiä. Tutkimuksessa tutkitaan kestävää kehitystä suomalaisissa kansainvälistyvissä ja innovatiivisissa pk-yrityksissä: mikä on kestävän kehityksen taso yrityksissä, mitä kestävän kehityksen liiketoimintahyötyjä yritykset tunnistavat ja mitä haasteita yritykset tunnistavat kestävän kehityksen toimille. Metodina käytetään monimenetelmällistä case-tutkimusta: kvantitatiivista nettikyselylomaketta sekä kvalitatiivisesti syvähaastatteluja. Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen aineisto koostuu Business Finlandilta rahoitusta saaneista yrityksistä, jotka ovat suomalaisia, kansainvälistyviä ja innovatiivisia pk-yrityksiä. Kestävää kehitystä tarkastellaan erityisesti ympäristöllisen, sosiaalisen ja taloudellisen näkökulman kautta. Tutkimuksessa käydään läpi kestävää kehitystä pk-yrityksissä, liiketoimintahyötyjä ja haasteita olemassa olevien tutkimuksien avulla. Tutkimuksen tuloksena havaitaan, että suurin osa suomalaisista kansainvälistyvistä ja innovatiivisista yrityksistä on huomioinut kestävän kehityksen liiketoiminnassaan ja yritysjoukko jakautuu tasaisesti kestävän kehityksen tason eri vaiheisiin. Valtaosa tunnistaa kestävän kehityksen tuovan yritykselle liiketoimintahyötyjä, joita ovat kilpailukyvyn tai -edun saaminen, tulevaisuuden toimintaedellytysten varmistaminen sekä myynnin ja maineen kasvattaminen. Yritykset kohtaavat haasteita kestävän kehityksen vaikutusten mittaamisessa ja seurannassa, hallinnollisen taakan lisääntymisessä ja henkilöstön ja muiden resurssien riittämättömyydessä. Lisäksi vaikeutena on varmistua sidosryhmien toiminnan kestävyydestä. Tutkimuksen tulokset ovat pääosin linjassa muiden yritysten kestävää kehitystä käsittelevien tutkimusten kanssa. Kestävän kehitysten vaatimuksen ja toimien painottuminen suurempiin yritysksiin näkyy myös tutkimuksen tuloksissa, joiden mukaan keskisuuret yritykset kohtaavat pienempiä yrityksiä enemmän kestävän kehityksen haasteita.
Keywords: kestävä kehitys; yritykset; pienet ja keskisuuret yritykset; yhteiskuntavastuu; yritysvastuu; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|