Suomen työeläkejärjestelmä : Eläkeyhtiöiden sijoitustoiminnan kansainvälinen vertailu - Braun, René (My University, 2022)
Vuosittain koostettavan kansainvälisen työeläkejärjestelmien vertailun perusteella suomalainen eläkejärjestelmä on maailman parhaimpia. Eläkejärjestelmän nykytilaan on kuitenkin tulevaisuudessa mahdotonta tukeutua, sillä työeläkejärjestelmän toimintaympäristö muuttuu vääjäämättä. Huolestuttavan demografisen kehityksen seurauksena nykyisten eläkkeiden maksutasojen ylläpitäminen keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä on äärimmäisen haastavaa, sillä Suomen työeläkejärjestelmän mukaisesti karttuneiden eläkeoikeuksien perusteella maksettavia eläke-etuuksia ei pystytä rahoittamaan edes nykyisillä työeläkemaksuilla. Syntyvyyden laskun ja alati kasvavan elinajanodotteen seurauksena nopeasti supistuvan työväestön aiheuttamia työeläkemaksujen korotuspaineita on kuitenkin mahdollista alentaa merkittävästi rahastoitujen eläkevarojen sijoitustoiminnasta saatavilla tuotoilla, sillä tutkimusten perusteella jo yhden prosenttiyksikön nousu eläkevarojen pitkän aikavälin tuotto-odotuksessa voi alentaa työntekijöiltä ja työnantajilta perittävien lakisääteisten työeläkemaksujen määrää jopa 4,5 prosenttiyksikköä. Vastaavasti yhden prosenttiyksikön matalampi tuotto-odotus voi johtaa jopa 3,2 prosenttiyksikköä korkeampiin työeläkemaksuihin. Tässä tutkielmassa arvioidaan suomalaisten työeläkeyhtiöiden sijoitustoiminnan tehokkuutta vertailemalla toimijoita kansainvälisiin verrokkeihin sekä etsitään ratkaisuehdotuksia sijoitustoiminnan tehokkuuden parantamiseksi. Tutkimusaineistoon valittuja tapauksia vertailemalla tunnistetaan suomalaisten eläkeyhtiöiden sijoitusstrategian keskeisimmät heikkoudet ja virheet. Eläkeyhtiöiden sijoitustoiminnan heikkouksien tunnistaminen on Suomen työeläkejärjestelmän rahoitustasapainon kannalta elintärkeää, sillä vuosittain kasvavista eläkemenoista yhä suurempi osa tullaan tulevaisuudessa rahoittamaan eläkeyhtiöiden sijoitustoiminnasta saatavien tuottojen avulla. Suomalaisten työeläkeyhtiöiden ja tutkimuksessa mukana olevien kansainvälisten toimijoiden vertailun perusteella suomalaisten eläkeyhtiöiden sijoitustuotot ovat äärimmäisen heikkoja. Tutkimusaineistoon valittuja tapauksia vertaamalla voidaan osoittaa, että suomalaisten eläkeyhtiöiden heikko sijoitustoiminnan tuotto johtuu omaisuusluokkien välisestä allokaatiosta ja osakesijoitusten maantieteellisestä jakaumasta. Vertailemalla suomalaisia eläkeyhtiöitä ja kansainvälisiä verrokkeja voidaan tulla johtopäätökseen, että suomalaisten eläkeyhtiöiden on perusteltua tarkastella nykyistä sijoitusstrategiaansa kriittisesti, alentaa heikosti tuottaneiden suomalaisten ja eurooppalaisten osakesijoitusten verrattain korkeaa painoa sekä vastaavasti nostaa muihin erinomaisesti tuottaneisiin maantieteellisiin alueisiin kohdistuvien osakesijoitusten määrää.
Keywords: fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|