Lentorahtikuljetusten rooli Liikennejärjestelmässä - Tapaustutkimus Vaasan lentoaseman liikennepalvelujen kehittämisestä - Svanbäck, Petri (My University, 2003)
Liiketoimintojen nopeutuessa lentoasemien läheisyydestä on tullut yhä houkuttelevampi yritysten sijaintialue ja liiketoimintojen suorituspaikka. Tämä asettaa vaatimuksia lentoasemille ja lähiympäristön infrastruktuurille. Niiden on kyettävä vastaamaan yritysten lisääntyviin tarpeisiin. Tavaraliikenteessä lentorahdin osuus kaikista kuljetuksista on painossa mitattuna häviävän pieni, mutta sen arvo kansainvälisissä kuljetuksissa on huomattava. Lentorahtipalveluita käytetään ensisijaisesti niiden nopeuden ja luotettavuuden vuoksi. Lentorahdin asema kansainvälisessä jakeluverkossa on viime vuosina korostunut: se ei enää ole pelkkä hätäratkaisu pikaisesti perille toimitettaville lähetyksille vaan tehokas nykyaikaisen jakelun ja markkinoinnin keino. Vaasan lentoasemaa halutaan kehittää käyttäjien tarpeiden mukaisesti osana lentoaseman ja sen lähiympäristön, Vaasa Airport Parkin, kokonaissuunnittelua. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää yleisellä tasolla lentokuljetusten osuutta liikennejärjestelmässä sekä miten Vaasan talousalueen teollisuusyritykset käyttävät lentoaseman palveluja ja miten lentoasema voi tulevaisuudessa vastata lähiseudun yritysten lisääntyviin kuljetustarpeisiin. Tutkimus toteutettiin yrityksille suunnatuilla kysely- ja haastattelututkimuksilla. Siihen valittiin 50 yritystä, joilla arvioitiin olevan merkitystä lentorahtitoiminnan ja yleensä lentoaseman ja sen ympäristön kannalta. Vaasan lentoaseman läheisyyteen keskittyneet voimakkaasti kasvavat elektroniikkateollisuuden yritykset antavat hyvät edellytykset lentorahtitoiminnan kehittämiselle Vaasassa. Lähes puolet tähän tutkimukseen osallistuneista yrityksistä oletti lentokuljetustensa lisääntyvän tulevaisuudessa. Kuljetusmuotoa valittaessa yritykset korostavat toimitusvarmuuden ja -nopeuden merkitystä. Näitä tekijöitä on pidetty lentorahdin tärkeimpinä kilpailuvaltteina. Tutkimukseen osallistuneet yrittäjät olivat tyytyväisiä lentoaseman nykyiseen toimintaan ja näyttävää lentoasemaa pidettiin merkittävänä "käyntikorttina" koko maakunnalle. Tärkeimmiksi kehittämiskohteiksi lentoasemalla ja sen ympäristössä nousivat kokonaisvaltaisten logistiikkapalvelujen ja suoran lentorahtiyhteyden aikaansaaminen. Vaasan lentoaseman kautta kulki vuonna 2000 rahtia matkustajakoneiden mukana yhteensä vajaa 350 tonnia. Vaasasta lähtee kuitenkin yli 4000 tonnia sellaista tavaraa, joka jossain kuljetusketjun vaiheessa kuljetetaan lentäen.
Keywords: lentorahtiliikenne; Vaasan lentoasema; Vaasan Airport Park; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|