Luottamus esimies-alaissuhteessa - Granqvist, Nina (My University, 2018)
Luottamuksen nähdään olevan yksi ihmiselämän välttämättömistä perusteista, minkä vuoksi sillä on myös suuri rooli työelämässä. Luottamuksella on todettu olevan tärkeä yhteys johtamiseen, sillä ilman luottamusta johtamista ei välttämättä nähdä oikeutettuna. Luottamus työpaikoilla on inhimillistä pääomaa, joka voi lisääntyä, mutta myös vähentyä. Johtamisnäkökulmasta katsottuna on erittäin tärkeää, että luottamuksen rakentamiseen ja ylläpitoon käytetään aikaa ja vaivaa, sillä luottamuksella on todettu olevan positiivia vaikutuksia esimies-alaissuhteeseen. Tässä kvalitatiivisessa tutkimuksessa luottamusta esimies-alaissuhteessa on tutkittu haastattelemalla kohdeorganisaation esimies-alaispareja. Tutkimuksen tavoittena on selvittää, mitä luottamus esimies-alaissuhteessa tarkoittaa ja millaisissa asioissa se ilmenee. Lisäksi tavoitteena on selvittää tapahtumia ja prosesseja luottamuksen rakentumisen taustalla sekä asioita, jotka voivat saada luottamuksen horjumaan. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostuu luottamuksen kehittymisen mallista sekä esimiehen ja alaisen välisestä vaihtosuhdeteoriasta. Tutkimustulosten perusteella näyttäisi siltä, että esimies-alaissuhteen luottamuksella on todella suuri merkitys niin esimiehille kuin alaisillekin. Luottamuksen nähdään olevan yksi esimies-alaissuhteen kulmakivistä ja ilman sitä työnteko koetaan jopa mahdottomaksi. Lisäksi näyttäisi olevan niin, että esimiehet näkevät oman roolinsa luottamussuhteen rakentamisessa alaistensa roolia suurempana, kun taas alaiset kokevat heidän oman roolinsa vähintään yhtä suurena esimiesten roolin kanssa. Sekä esimiehet että alaiset tuntuvat liittävän luottamuksen ilmenemisen etenkin työtehtävien jakamiseen ja suorittamiseen liittyvään luottamuksenarvoisuuteen sekä henkilökohtaisten asioiden jakamiseen liittyvään luottamuksellisuuteen. Tutkimustulosten perusteella voidaan myös todeta, että puolin tai toisin koetun luottamuksen horjumisen aiheuttaneet tilanteet tai tapahtumat pyritään selvittämään mahdollisimman nopeasti, jolloin luottamuksen horjumisen negatiivisia vaikutuksia esimies-alaissuhteessa ei pidetä kovinkaan merkittävinä.
Keywords: luottamus; esimies-alaissuhde; LMX; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Managment|