Suoriteperusteiset ja kassaperusteiset tulokset osaketuottojen selittäjinä: Yrityksen koon vaikutus - Stenhäll, Antti Jaakko (My University, 2004)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää suorite- ja kassaperusteisten tuloksien yhteyttä osaketuottoihin. Ensinnäkin tarkoituksena oli tutkia mitkä yksittäiset suorite- ja kassaperusteiset tulokset selittävät parhaiten osaketuottoja. Toiseksi oli tarkoituksena selvittää kassaperusteisten tuloksien mahdollisesti antamaa lisäinformaatiota suoriteperusteisille tuloksille. Keskeinen osa tutkimusta oli tutkia yrityksen koon vaikutusta edellä mainittuihin tarkasteluihin. Tutkimusaineisto koostui Helsingin arvopaperipörssissä noteeratuista yrityksistä vuosilta 1998–2000. Tutkimusmenetelmänä oli regressioanalyysi. Selitettävää muuttujaa eli osaketuottoa kuvasivat osaketuottoindeksit ja selittävinä muuttujina toimivat suorite- ja kassaperusteiset tulokset. Suoriteperusteisia tuloksina olivat liiketulos, tulos rahoituserien jälkeen sekä tilikauden tulos ja kassaperusteisina tuloksina liiketoiminnan kassavirta, kassavirta investointien jälkeen sekä kassavirta rahoituksen jälkeen. Aineisto jaettiin yritysten markkina-arvojen avulla pieniin ja isoihin. Regressiomalleja muodostettiin vuosittaisten aineistojen lisäksi 2-vuotisille aineistoille. Tulokset kertovat, että suoriteperusteiset tulokset ovat ylivoimaisia kaikilla aineistoilla tutkittaessa mitkä yksittäiset suorite- ja kassaperusteiset tulokset selittävät parhaiten osaketuottoja. Kassaperusteisista tuloksista vain liiketoiminnan kassavirta sai tilastollisesti merkitseviä tuloksia. Kuitenkin jaettaessa aineisto pieniin ja isoihin yrityksiin, liiketoiminnan kassavirta selitti tilastollisesti merkitsevästi vain isojen yritysten osaketuottoja. Tutkimusaineistoa kokonaisuutena tarkasteltaessa kassaperusteisen liiketoiminnan kassavirran lisääminen regressiomalleihin eri suoriteperusteisten tuloksien lisäksi pääsääntöisesti paransi mallien selityskertoimia. Tarkasteltaessa pienien ja isojen yritysten tuloksia, vuosittaisilla aineistoilla vain isojen yritysten selityskertoimet paranivat. Useampivuotisella aineistoilla niin pienien ja isojen yritysten sisältämien mallien selityskertoimet paranivat, isoilla yrityksillä kuitenkin huomattavasti enemmän kuin pienillä.
Keywords: osaketuotto; tulokset; suoriteperuste; kassaperuste; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|