Ruokalähettien työoikeudellinen asema alustataloudessa - Mikkola, Meri (My University, 2022)
Teknologian kehittymisen myötä työmarkkinaympäristöömme on syntynyt uusia työn tekemisen muotoja. Yksi suurista muutoksista on alustatalous. Alustataloudella tarkoitetaan liiketoiminnan organisointimallia, jossa digitaalisen alustan kautta voidaan vaihtaa ja välittää resursseja. Kun alustatalouden vaihdannan kohteena on työ, voidaan puhua alustavälitteisestä työstä. Digitaalisten alustojen kautta tehtävä ruokalähettityö on yksi esimerkki uudesta työn tekemisen tavasta, alustavälitteisestä työstä. Ruokalähettipalvelut ovat saavuttaneet laajan suosion viime vuosina, mutta alustan kautta työskentelevien ruokalähettien työoikeudellinen asema on aiheuttanut laajaa julkista keskustelua ja huolta. Ruokalähetit työskentelevät pääsääntöisesti itsenäisinä työnsuorittajina, vaikka työskentelyolosuhteet voivat muistuttaa hyvinkin paljon työsuhteista työtä. Alustatalouden ruokalähettien työoikeudellinen asema on epäselvä ja ei ole täysin selvää pitäisikö alustan kautta työskenteleviä ruokalähettejä pitää itsenäisinä työnsuorittajina vai työsuhteisina työntekijöinä. Tutkielmassa selvitetään, millainen työoikeudellinen asema alustayritysten kautta työskentelevillä ruokaläheteillä on Suomessa ja miten työoikeudellinen asema määräytyy. Tätä pyritään selvittämään oikeusdogmaattisin keinoin, eli tutkielmassa selvitetään sekä tulkitaan voimassa olevien oikeusnormien sisältöä kyseisessä oikeusongelmassa. Työlainsäädännön mukaan työtä tehdään joko työsuhteessa tai ei-työsuhteessa itsenäisenä yrittäjänä. Lähettien työoikeudellista asemaa arvioidaan työsopimuslain mukaisten työsuhteen tunnusmerkkien sekä oikeuskirjallisuudessa määriteltyjen yrittäjyyden tunnuspiirteiden kautta. Alustatalouden ruokalähettien aseman arvioinnissa hyödynnetään Suomessa hyvin tunnettuja ruokalähettiyrityksiä Foodoraa ja Woltia. Näiden esimerkkiyritysten avulla saadaan tarkempaa tietoa siitä, miten alustayritys järjestää työn ja millaiset ruokalähettien tosiasialliset työskentelyolosuhteet ovat. Arvioinnissa hyödynnetään työneuvoston lausuntoja sekä julkisesta keskustelusta saatua tietoa lähettien työskentelyolosuhteista. Usein pääasiallinen rajanveto työsuhteen ja yrittäjyyden välillä tapahtuu arvioimalla direktio-oikeutta. Myös alustatyössä direktio-oikeus vaatii tunnusmerkeistä laajinta ja syvällisintä tarkastelua, sillä työn johtaminen ja valvominen alustan kautta poikkeaa perinteisestä, totutusta tavasta johtaa ja valvoa työtä. Alustatyössä työn johtaminen ja valvonta tapahtuu todennäköisesti alustan kautta automatisoidusti, jolloin sitä saattaa olla vaikea havaita ja tunnistaa. Yksittäisistä läheteistä kerättyä dataa ja siihen perustuvaa automatisoitua päätöksentekoa ei voida pitää osoituksena siitä, että yritykset eivät johtaisi ja valvoisi työntekoa, tai että näihin ei olisi mahdollisuutta. Tutkielman johtopäätösten mukaan voidaan pitää hyvinkin todennäköisenä, että kaikki työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät alustatalouden ruokalähettien tekemän työn osalta.
Keywords: alustatalous; epätyypillinen työ; työoikeus; työsopimuslaki; työsuhde; yrittäjyys; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|