Johtajien näkökulmia resilienssistä muutosjohtamisen keskellä - Koste, Sanna (My University, 2020)
Nopeasta muutosvauhdista ja ennakoimattomuudesta on muodostunut työelämän uusi normaalitila. Menestyäkseen ja pysyäkseen kilpailukykyisinä organisaatioiden tulee olla entistä valmiimpia sekä sitoutuneempia muutosten tekemiseen. Organisaatioissa johtajien ja esimiesten odotetaan olevan avainasemassa muutosten läpiviemisessä sekä alaistensa muutokseen sopeutumisen edistäjinä. Toistuva muutosprosessi vaatii samalla myös johtajilta hyvää itsensä johtamisen taitoa ja kykyä huolehtia omista voimavaroistaan. Tämän pro gradu -tutkielman tutkimustehtävänä oli selvittää Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten johtajien näkökulmia resilienssistä muutosjohtamisen keskellä. Tutkimuksen tavoitteena oli saada organisaation johtajien näkökulmia esille heidän kokemistaan muutosjohtamisen haasteista. Näitä haasteita tarkastellaan tutkimuksessa resilienssin näkökulmasta, ja siinä tarkemmin muutosjoustavuuden sekä muutosjaksamisen kontekstista. Resilienssin kokemuksen positiivisiksi määritelmiksi nostettiin tarve sopeutua nopeatahtisiin muutoksiin sekä kyky hyödyntää uusia, muutoksen kautta tulevia mahdollisuuksia muutosjohtamisessa. Resilienssillä viitataan tässä tutkimuksessa Työterveyslaitoksen määritelmän mukaiseen yksilön tai organisaation kykyyn ennakoida, reagoida, tarkkailla ja oppia muuttuvissa olosuhteissa. Resilienssi eli joustavuus on siis kykyä selviytyä erilaisista toimintaympäristön muutoksista ja haasteista. Resilienssiä lisääviin tekijöihin vaikuttamalla voidaan kasvattaa organisaation kilpailukykyä ja mahdollisuuksia sopeutua toimintaympäristön jatkuviin muutoksiin. Tutkimusote tässä pro gradu -tutkielmassa on laadullinen ja tutkimusmenetelmänä on teemahaastattelu. Haastattelut toteutettiin Kymsoten johtajille vuoden 2019 aikana. Haastatteluihin osallistui yhteensä kaksitoista haastateltavaa, jotka olivat kaikki tutkimuksen fokukseen nähden tarkoituksenmukaisia henkilöitä, eli heillä katsottiin olevan riittävästi kokemusta ja tietoa tutkittavasta aihealueesta. Tutkimusaineisto analysoitiin diskurssianalyysilla, jonka avulla pyrittiin löytämään vastauksista samankaltaisuuksia ja tarkastelemaan sitä, millaisia asioita johtajat nostavat tutkittavasta ilmiöstä esiin. Johtajien vastauksissa painottuu muutoksen kokeminen positiivisena voimavarana, joka tukee johtajia niin itsensä kehittämisessä kuin työssä jaksamisessa. Toisaalta vastauksissa ilmenee näkökulmia myös siitä, että resilienssi on alati muuttuvaa ja vaihtelee yksilön elämänvaiheiden mukaan. Tutkimustulokset antavat viitteitä, että johtajat kokevat tärkeäksi organisaation johtamisen pääpainon siirtämisen jatkuvasta muutostarpeesta kohti eri toimijoiden vuorovaikutuksen ja yhteiskehittämisen myötä tapahtuvaa jäsentymistä. Tähän muutokseen kaivataan tietoperusteista koulutusta johtajien ja esimiesten työn tueksi, sekä samalla koko organisaation resilienssin vahvistamiseksi.
Keywords: resilienssi, muutosjohtaminen, organisaatiomuutos; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|