TOIMINTOLASKENTAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN SISÄISEN PALVELUYKSIKÖN OMAKUSTANNUSHINNOITTELUKÄYTTÖÖN - Case Ruokakeskon Talouden palvelukeskus - Johansson, Olli (My University, 2003)
Tutkielmassa kehitetään toimintolaskentajärjestelmä case-yrityksen sisäiselle palveluyksikölle palveluiden sisäisen hinnoittelun helpottamiseksi. Kohdeyksikkö, Ruokakeskon Talouden palvelukeskus jakautuu kahteen yksikköön: Laskutus- ja Controlling-yksiköihin. Molemmille yksiköille kehitetään tutkijavetoisesti erilliset toimintolaskentajärjestelmät. Tutkielmassa arvioidaan kohdeyksikön erityispiirteiden vaikutusta toimintolaskentajärjestelmän implementointiin sekä implementoituihin toimintolaskentajärjestelmiin. Kohdeyksikön erityispiirteitä, joihin tutkielmassa erityisesti kiinnitetään huomiota, ovat sen pienuus, toimiminen palvelualalla sekä voittoa tavoittelemattomuus. Kohdeorganisaation pienuuden johdosta yksikön ulkopuolisenkin oli mahdollista analysoida toimintoja järkevän ajan puitteissa. Lisäksi toimintolaskentaprojektin eri vaiheet oli vietävissä nopeammin läpi kuin suuressa organisaatiossa, jossa toiminnan mallintaminen saattaa viedä huomattavasti enemmän aikaa. Palveluala kustannusten kohdistuksessa näkyi erityisesti siinä, että ajankäyttöön perustuvilla resurssiajureilla kohdistettiin yli puolet kustannuksista toiminnoille. Voittoa tavoittelemattomana yksikkönä kohdeyksikkö hinnoittelee palvelunsa pohjautuen kokonaiskustannuksiin tavoitellen aiheutumisperustetta, joten toimintolaskenta soveltui hyvin hinnoittelukäyttöön. Tutkielma jakaantuu karkealla tasolla teoria- ja case-osaan. Teoriaosa painottuu toimintolaskennan käyttöönottoon sekä edellä mainittuihin erityispiirteisiin. Case-osassa esitellään kehitetyt toimintolaskentajärjestelmät sekä käydään läpi niiden kehittämisprosessia. Toimintolaskentajärjestelmät koettiin kohdeyksikössä käyttötarkoitukseensa hyvin toimiviksi ja niiden avulla kohdeyksikkö hinnoitteli palvelunsa budjetoinnin yhteydessä seuraavalle vuodelle.
Keywords: Toimintolaskenta; toimintolaskennan implementointi; palvelu; omakustannushinnoittelu; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|