Impact of transformational leadership and emotional intelligence of the leaders on organizational innovation through subordinates´ innovative work behavior: Aviation Business perspective - Keskinen, Veera (My University, 2024)
This study examines the influence of transformational leadership on organizational innovation through subordinates’ innovative work behavior and the role of leaders´ emotional intelligence. In today’s competitive, fast changing and complex business environment, organizations face continuous changes, pressure to solve environmental and societal issues and at the same time enhance organizational productivity and profitability in order to compete with other organizations on the market. Moreover, this thesis examines the topic from the aviation perspective as the field is under continuous transformation and the organizations operating on the field are pressured to generate innovative ways to meet sustainability and environmental requirements but on the other hand are strictly controlled by the safety and risk management which can influence on the innovative work behavior. However, Prior studies on this topic have shown positive correlation between transformational leadership and organizational innovation as transformational leadership has been identified as a leadership style which tend to motivate and inspire employees, and the emotional competences of the leader has been research to support the effect of TL on subordinates. Prior literature focuses moderators, causalities and impacts of TL on organizational innovations and therefore some gaps remain in the literature. This study examines the relationship between transformational leadership (TL), Emotional intelligence (EI) and subordinates´ innovative work behavior (IWB). Based on the prior literature and the aim of this study, this thesis includes conceptual research model. Qualitative research method was chosen to be most propriate research method to gain insights from the leaders´ perspective on how they perceive emotional intelligence and how TL and EI influence on their subordinates´ innovative work behavior. Four manager/leaders from the aviation field were interviewed and the interview data was analyzed by using thematic analyzing method. The results of this study indicate that transformational leadership has positive influence on organizational innovation which is aligned with the prior literature. Moreover, the result of this study showcases that transformational leadership shapes work environment and work culture for subordinates to feel trusted, encouraged and motivated to use IWB which can lead to new organizational innovations. The role of emotional intelligence of the leaders was found to help leaders to understand individual needs especially during change period and therefore could be utilized in the future when leaning towards a more individualistic leadership approach which was found to be effective way to fill subordinates’ needs for guarantee the ability for their IWB.

Tämä tutkimus tarkastelee muutosjohtajuuden vaikutusta organisaation innovaatioon alaisten innovatiivisen työkäyttäytymisen kautta sekä johtajien tunneälyn roolia tässä yhteydessä. Nykyisessä kilpailullisessa, nopeasti muuttuvassa ja monimutkaisessa liiketoimintaympäristössä organisaatiot kohtaavat jatkuvaa muutosta, paineita ratkaista ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä kysymyksiä sekä samalla parantaa organisaation tuottavuutta ja kannattavuutta kilpaillakseen muiden organisaatioiden kanssa markkinoilla. Tarkemmin, tämä tutkielma käsittelee aihetta ilmailualan näkökulmasta. Ilmailuala on jatkuvassa muutoksessa sekä alalla toimivat organisaatiot kokevat painetta kehittää innovatiivisia tapoja täyttää yhteiskunnalliset sekä lakisääteiset kestävyys- ja ympäristövaatimukset, mutta toisaalta ilmailualalla operoivien organisaatioita valvotaan tiukasti turvallisuus- ja riskienhallinnan osalta, mikä voi vaikuttaa innovatiiviseen työkäyttäytymiseen ja siihen, miten muutosjohtajuus toimii tässä kontekstissa. Aiemmat tutkimukset tästä aiheesta ovat osoittaneet positiivisen korrelaation muutosjohtajuuden ja organisaation innovaation välillä, sillä muutosjohtajuus on tunnistettu johtamistyyli, joka motivoi ja inspiroi työntekijöitä. Johtajan emotionaalisten kyvykkyyksien on todettu tukevan muutosjohtajuuden vaikutusta alaisten työskentelyyn. Aiempi kirjallisuus keskittyy muutosjohtajuuden moderaattoreihin, kausaliteetteihin ja vaikutuksiin organisaation innovaatioihin. Näin ollen kirjallisuudessa on edelleen löydettävissä aukkoja, joita ei olla vielä tutkittu. Tämä tutkimus tarkastelee muutosjohtajuuden, tunneälyn ja alaisten innovatiivisen työkäyttäytymisen välistä suhdetta. Aiemman kirjallisuuden ja tämän tutkimuksen tavoitteiden pohjalta tämä tutkielma sisältää käsitteellisen tutkimusmallin. Laadullinen tutkimusmenetelmä valittiin sopivimmaksi menetelmäksi, jotta havainnoitaisiin johtajien näkökulmasta sitä, kuinka he kokevat tunneälyn vaikutuksen ja tarpeellisuuden tässä kontekstissa ja kuinka muutosjohtajuus sekä tunneäly vaikuttavat alaisten innovatiiviseen työkäyttäytymiseen. Tutkimuksessa haastateltiin neljää ilmailualalla työskentelevää johtaja sekä esihenkilöä. Haastattelutiedot analysoitiin käyttämällä temaattista analyysimenetelmää. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että muutosjohtajuus vaikuttaa positiivisesti organisaation innovaatioon, mikä on linjassa aiemman kirjallisuuden kanssa. Lisäksi tutkimuksen tulokset osoittavat, että muutosjohtajuudella kyetään muokkaamaan työympäristöä ja työkulttuuria niin, että alaiset kokevat itsensä luotetuiksi, rohkaistuiksi ja motivoituneiksi käyttämään innovatiivista työskentelytapaa, mikä voi johtaa lopulta uusiin organisaation innovaatioihin. Johtajien tunneälyn rooli havaittiin auttavan johtajia ymmärtämään yksilöllisiä tarpeita erityisesti muutostilanteissa, ja sitä voitaisiin hyödyntää tulevaisuudessa siirryttäessä kohti yksilöllisempää johtamisotetta, joka todettiin tehokkaaksi tavaksi täyttää alaisten tarpeet ja taata heidän kykynsä innovatiiviseen työskentelyyn.
Keywords: johtaminen; organisaatiot; innovaatiot; muutosjohtaminen; kehittäminen; yritykset; tunneäly; fi=Kansainvälinen liiketoiminta|en=International Business|; Master's Degree Programme in International Business