Suhdanteiden ennustaminen osakemarkkinoilla toimialakohtaisesti: Suomen osakemarkkinat - Puurunen, Ari (My University, 2003)
Tutkielman tarkoituksena on tutkia Suomen osakemarkkinoiden toimialojen kykyä ennakoida suhdannevaihteluita, tarkemmin teollisuustuotantoa. Osakkeiden hinnat sisältävät odotuksia tulevasta talouden kehityksestä ja näin ne toimivat suhdanteita ennakoivana indikaattorina. Tutkimusaineistoina ovat kuukausittaiset havainnot teollisuustuotannon ja toimialaindeksien kehityksestä. Tutkimuksen aikaperiodi on vuodesta 1975 vuoteen 2002. Tutkimusmenetelminä käytettiin Pearsonin korrelaatiokertoimia ja ristikorrelaatiokertoimia sekä lisäksi muodostettiin regressioanalyysi monimuuttujamallille. Ristikorrelaatiokertoimet laskettiin toimialojen sekä teollisuustuotannon välille. Käytetyt viiveet sekä ristikorrelaation että regressioyhtälön yhteydessä olivat 1–12 kuukautta. Monimuuttujamallin estimoinnissa käytettiin niin sanottua ylöspäin askeltavaa menetelmää, jossa estimoinnin tarkkuutta mitattiin ensin vahvimmalla selittävällä muuttujalla ja sen jälkeen lisättiin muuttujia selitysasteen tarkentuessa. Lopuksi tarkasteltiin vielä monimuuttujamallille ominaista multikollineaarisuuden sekä autokorrelaation ja heteroskedastisuuden esiintymistä. Tutkielman tuloksena havaittiin osakemarkkinoiden toimialojen kykyä ennakoida teollisuustuotannon muutosta. Sekä ristikorrelaation ja regression estimoinnin tuloksena saatiin tarkimmat tulokset toimialoille kahden – kolmen kuukauden ennakolla. Tarkimpia toimialoja olivat perinteiset sykliset toimialat, kuten metsä- ja metalliteollisuus.
Keywords: Suhdanneindikaattorit; taloudelliset ennusteet; fi=Kansantaloustiede|en=Economics|