Julkisten palveluiden yhteistuotanto : Ammattilaisten näkemyksiä yhteistuotannon hyödyistä - Kapanen, Jeremia Viktor Ferdinand (My University, 2021)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin ammattilaisten näkemyksiä yhteistuotannon hyödyistä. Mitä hyötyjä ammattilaiset ovat yhteistuotannossa kokeneet ja entä mitä ne ammattilaiset, jotka eivät ole olleet yhteistuotannossa mukana, ajattelevat yhteistuotannon hyötyinä olevan? Tämän lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, kuinka suuri osuus kunnan ammattilaisista on ollut mukana julkisten palveluiden yhteistuotannossa. Teoriaosuudessa perehdyttiin uuteen julkiseen hallintaan, joka toimi tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä. Tämän lisäksi analysoitiin käsitteitä yhteistuotanto, kumppanuus ja julkinen palvelu. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena, jossa hyödynnettiin myös kvalitatiivisen tutkimuksen elementtejä. Tutkimuksen aineisto kerättiin helmikuussa 2021 sähköpos- tilla lähetetyllä kyselyllä. Kysely sisälsi avoimen kysymyksen sekä monivalintakysymyksen, jossa vastausvaihtoehdot olivat valmiiksi annettuja. Tavoitteena monivalintakysymyksellä oli saada vastaus, kuinka monta prosenttia kunnan ammattilaisista on ollut mukana julkisten palveluiden yhteistuotannossa. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että yli puolet kunnan ammattilaisista on osallistunut julkisten palveluiden yhteistuotantoon. Vastaajista, jotka eivät ole olleet mukana julkisten palveluiden yhteistuotannossa, 24 % ei osannut vastata kysymykseen yhteistuotannon mahdollistamista hyödyistä. Loput vastaajista eli 76 % ajattelivat hyödyistä hyvin samantapaisesti kuin vastaajat, jotka olivat yhteistuotannossa mukana olleet. Kyselyn tulokset osoittivat yhteistuotannon hyötyjen perustuvan usein ihmisten yksilöllisiin kokemuksiin, jotka ovat vaikeasti mitattavissa. Tämän tutkimuksen mukaan yhteistuotannon hyödyt voidaan tiivistää tehokkuuteen, taloudel- lisuuteen ja vaikuttavuuteen. Hyötyjen mahdollistajana toimii kumppanuus, joka tuo resursseja käyttöön, joiden kautta edellä mainitut hyödyt ovat mahdollisia. Yhteistuotanto on mahdollistanut muun muassa kustannusten alenemisen, mittakaavaetuja ja palveluiden hyväksyttävyyden kasvamisen asiakkaiden näkökulmasta.
Keywords: yhteistuotanto; julkiset palvelut; kumppanuus; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|