KÄYTTÖPÄÄOMAN HALLINTA JA KANNATTAVUUS - Knookala, Petri (My University, 2019)
Käyttöpääoman hallinta on finanssikriisin jälkeen yhä merkittävämpi osa yrityksen talousjohtamista. Käyttöpääoma mittaa yrityksen päivittäistoimintoihin sitoutuvan rahoituksen määrää. Lyhytaikaisen rahoituksen johtaminen on tärkeää, sillä se vaikuttaa yrityksen kannattavuuteen ja riskiin. Työni tavoitteena on tutkia suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten käyttöpääoman hallinnan vaikutusta kannattavuuteen. Tutkimukseni sisältää 98 yrityksen tilinpäätöstiedot vuosilta 2012 – 2016, ja se toteutetaan korrelaatiomatriisin ja lineaarisen regressiomallin avulla. Tutkimuksen tavoite on aikaisempien tutkimuksien tapaan tutkia mahdollista ei-lineaarista suhdetta käyttöpääoman ja kannattavuuden väliltä. Käyttöpääoman mittarina tutkimuksessa toimii käyttöpääomasykli ja kannattavuuden mittareina kokonaispääoman tuotto ja liikevoitto. Yritys voi käyttää käyttöpääoman johtamisessa konservatiivista tai aggressiivista strategiaa. Konservatiivinen strategia johtaa suurempiin käyttöpääomainvestointeihin. Suuremmat varastot ja valmius myöntää asiakkaille pidempiä maksuaikoja voivat lisätä yrityksen kannattavuutta. Suuremmat varastomäärät pitävät myös tilauskustannukset alhaalla ja ehkäisevät tuotantohäiriöitä. Toisaalta, käyttöpääoma sitoo yrityksen rahoitusta, joka muuten olisi käytettävissä tuottaviin investointeihin tai jaettavissa omistajille. Uusimmat käyttöpääomatutkimukset ovatkin löytäneet näiden kahden ääripään väliltä optimaalisen kohdan, jolla yritys voi maksimoida kannattavuuden. Optimaalisella käyttöpääomatasolla yritys varmistaa kummankin strategian parhaat puolet ja minimoi niistä koituvat haitat. Tutkielman tuloksien mukaan suomalaisissa teollisuuden alalla toimivissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä ei havaittu tilastollisesti merkitsevää ei-lineaarista suhdetta käyttöpääoman ja kannattavuuden väliltä. Käyttöpääoman optimoinnilla voidaan kuitenkin saavuttaa korkeampi kannattavuus, joten käyttöpääoman tehokkaammalla johtamisella yri-tyksen johto voi parantaa kilpailukykyä ja kannattavuutta.
Keywords: Käyttöpääoma, käyttöpääomasykli, käyttöpääomastrategia, kannattavuus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|