Luottotappioiden määrään vaikuttavat tekijät - Jaakkola, Raimo (My University, 2007)
Tutkielman tavoitteena on kehittää malli, jonka avulla voidaan ennustaa pankkien luo-tonannossa syntyneiden luottotappioiden määrää sekä lisäksi selvittää ne selittävät muuttujat, joista luottotappiot ovat riippuvaisia. Tarkoitus on myös tutkia, onko yritys-muotojen ja toimialojen välillä eroja syntyneiden luottotappioiden määrässä. Oletukse-na on, että on löydettävissä muuttujien yhdistelmä, joka mahdollisimman luotettavasti selittää luottotappiota. Empiirisenä tutkimusaineistona käytettiin Osuuspankkiryhmään kuuluvien Osuuspank-kien sellaisia laina-asiakkaita, jotka olivat aiheuttaneet rahoittajapankilleen luottotappi-oita konkurssin yhteydessä. Tutkimuksessa, joka valittiin satunnaisotannalla, oli muka-na yhteensä 62 luottotapausta käsittäen eri yritysmuotoja ja toimialoja eri puolilta Suo-mea. Tilastolliset analyysit toteutettiin SPSS for Windows 13.0 –ohjelman avulla. Tut-kimusaineiston lisäksi lähetettiin satunnaisesti valitulle 30:lle pankkien toimitusjohtajal-le kysely, jossa tiedusteltiin heidän näkemyksiään syntyneistä luottotappioiden syistä. Regressioanalyysiä apuna käyttäen muodostettiin tutkimusaineiston muuttujista malli, jonka avulla voidaan estimoida odotettavissa oleva luottotappio. Vaikka tutkimusai-neistossa oli yhteensä 7 selittävää muuttujaa, lopulliseen malliin voitiin hyväksyä niistä vain kaksi eli myönnetyn luoton määrä ja luotosta vakuutukseen hyväksytty määrä. Käytössä olleen tutkimusaineiston perusteella ei voinut todeta, että yritysmuoto olisi vaikuttanut luottotappion määrään. Sen sijaan toimialalla oli vaikutusta. Kaupan alalla luottotappiot olivat keskimääräistä suuremmat muihin aloihin verrattuna. Pankkien toimitusjohtajien mielestä suurimmat syyt luottotappioihin ja pankkikriisiin olivat lama, rahamarkkinoiden sääntelyn vapauttaminen, pankkien suuri riskinotto ja huononeva kannattavuus.
Keywords: konkurssi; luottotappio; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|