B2B Digital Content Marketing as a Strategic Resource - Laakkonen, Joonas Mikael (My University, 2022)
Yritysten markkinointi on muuttunut digitalisaation ja ennakoimattomien globaalien tapahtumien myötä. Yrityksillä ei ole enää samoja mahdollisuuksia toteuttaa perinteistä markkinointia, koska se on aiempaan verrattuna tehotonta ja kallista toteuttaa. B2B-markkinoilla myynti ja siihen liittyvät aktiviteetit ovat perinteisesti olleet myyntihenkilöiden henkilökohtaiseen työpanokseen sitoutunutta asiakkuuksien hallintaa, paikan päällä sovituissa myyntitapaamisissa. Ajat muuttuvat ja esimerkiksi COVID-19 pandemian alkamisen jälkeen myyjät eivät ole voineet osallistua paikan päällä järjestettäviin myyntitapaamisiin samalla tavalla kuin ennen. Suuri osa B2Bmyynnistä ja siihen liittyvistä aktiviteeteista on tapahtunut etänä erilaisten viestintävälineiden avulla digitaalisissa kanavissa sekä pandemian aikana, että sen jälkeen. Etäkulttuuri on tullut jäädäkseen ja se korostaa myös digitaalisen markkinoinnin tärkeyttä. Digitaalinen ympäristö ja digitaalinen sisältömarkkinointi muuttavat B2B-markkinoinnin ekosysteemiä. On tutkittu, että digitaalinen sisältö auttaa myyjiä syventämään suhdetta asiakkaisiinsa ja ohjaa heitä ostopolun läpi toimien myynnin mahdollistajana. Digitaalisissa kanavissa on myös mahdollista kerätä asiakasdataa, jota voidaan hyödyntää myynnin ja markkinoinnin kehittämisessä erittäin monipuolisesti. Tämä tutkimus käsittelee digitaalisen sisältömarkkinoinnin strategista aspektia erityisesti B2B-toimintaympäristössä. Tutkimus vastaa aiempiin akateemisten tutkijoiden tutkimuspyyntöihin ottamalla kantaa siihen, miten digitaalinen sisältömarkkinointi toimii strategisena resurssina B2B-markkinoilla. Tutkimus antaa selkeämmän strategisen kannan B2B-yritysten digitaaliseen sisältömarkkinoin-iin. Keskeisissä tuloksissa on esitelty uudistettu teoreettinen viitekehys, joka täydentää strategista kirjallisuutta. Strategista kirjallisuutta täydennetään uudistetulla viitekehyksellä, jota voidaan hyödyntää myös käytännön tasolla strategisen digitaalisen sisältömarkkinoinnin kehittämisessä B2B-markkinoilla. Artikkelissa on myös esimerkkejä strategisen digitaalisen sisältömarkkinoinnin ajankohtaisista mahdollisuuksista ja hyödyistä, jotka löytyivät tutkimuksen myötä asiantuntijahaastatteluissa.
Keywords: business-to-business marketing; digital marketing; content; content production; strategic leadership; resources; competitive advantage; customer relationship management; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; Master’s Programme in Strategic Business Development