Musiikkipiratismi tekijän taloudellisten oikeuksien loukkauksena - Luukkonen, Heikki (My University, 2004)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää musiikin tekijöiden äänitetuotannon kappaleen valmistamisen ja yleisön saataviin saattamisen taloudellisia oikeuksia sekä musiikkipi-ratismia näiden loukkauksena. Tutkimuksessa on myös tarkoitus selvittää, mitä on mu-siikkipiratismi, ketkä sitä harjoittavat ja missä suurin osa piraattikaupasta tapahtuu. Li-säksi tutkimuksessa etsitään esimerkinomaisesti muita keinoja torjua musiikkipiratis-mia. Tutkimus on rajattu Suomessa tapahtuvaan musiikkipiratismiin. Tutkimuksen tärkeimpinä tietolähteinä tarkastellaan voimassa olevan tekijänoikeuslain (1961/404) lisäksi Tekijänoikeudet Tietoyhteiskunnassa direktiivin (2001/29/EY) kan-sallista voimaansaattamista. Lähioikeuksien tarkastelu rajataan esittävän taiteilijan sekä äänitteen tuottajan suojaan. Tekijänoikeuden poikkeusten tarkastelu rajataan tekijänoi-keudet tietoyhteiskunnassa direktiivin väliaikaisia kopioita koskevaan pakolliseen rajoi-tukseen sekä yksityisen kopioinnin problematiikkaan. Tekijänoikeuden korvausjärjes-telmää käsitellään pintapuolisesti. Taloudellisia oikeuksia radio- ja televisiolähetyksissä tarkastellaan lyhyesti julkisen esittämisen yhteydessä. Tutkimuksen aihepiirin ulkopuo-lelle rajataan kokonaan moraaliset oikeudet, tekijänoikeuden loukkaamisen seuraukset, elokuvien ja tietokoneohjelmien tekijänoikeudet. Tutkimuksessa tunnustetaan musiikkipiratismin haitallinen merkitys musiikin tekijöiden taloudellisille oikeuksille. Tutkimuksessa on havaittu, että kappaleen valmistamisen ja yleisön saataviin saattamisen yksinoikeudet ovat riittävän laajat. Yleisön saataviin saat-tamisen oikeus ei ole vielä täsmentynyt yleisölle välittämisen osalta. Teknisten suoja-keinojen purkamiskielto on ongelmallinen ja on olemassa vaara, että kollegiaalisen lain säätämisestä siirrytään liikaa yksittäisen tahon sääntelemään kulttuuriin, jossa esimer-kiksi yksityinen kopiointi on lain puolesta mahdollista, mutta käytännössä mahdotonta. Ehdotettu muutos piraattituotteiden maahantuonnin kieltämisen kriminalisoinnista on suhteettoman ankara kuluttajan oikeuksien kannalta. Tutkimuksessa on todettu, että mu-siikkipiratismin torjunnassa ratkaisevaan asemaan nousevat muut kuin lainsäädännölli-set keinot, kuten esimerkiksi parempi valvontajärjestelmä, kuluttajien asenteisiin vaikut-taminen sekä laillisten tuotteiden liiketoiminnan edistäminen.
Keywords: Immateriaalioikeus; tekijänoikeus; lähioikeus; piratismi; fi=Talousoikeus|en=Business Law|