Pohjoismaisten pörssiyritysten ominaispiirteiden vaikutus yhteiskuntavastuusuoriutumiseen - Jerkku, Elina (My University, 2019)
Yhteiskuntavastuu on kasvavassa määrin yhä tärkeämpi osa yritysten liiketoimintaa ja strategiaa. Yrityksiltä odotetaan yhteiskuntavastuuseen liittyvien aktiviteettien raportointia, sillä yritysten sidosryhmät haluavat tietoa niiden ympäristöllisistä, sosiaalisista ja taloudellisista vaikutuksista. Tutkijat ovat analysoineet jo pidempään yritysten ominaispiirteiden vaikutuksia yhteiskuntavastuuseen. Tämän tutkielman tarkoituksena on keskittyä pohjoismaisten pörssiyritysten yhteiskuntavastuusuoriutumiseen. Tutkielman esikuva-artikkelina toimii Kuzey ja Uyar (2017) tutkimus, jossa käsiteltiin yhdeksää yrityksen ominaispiirrettä. Tähän tutkielmaan valittiin esikuva-artikkelin pohjalta kaksi muuttujaa eli toimialan kiistanalaisuus ja velkaantumisaste. Esikuva-artikkelissa ja useissa aikaisemmissa tutkimuksissa analysoidaan ominaispiirteiden vaikutusta yhteiskuntavastuuraportoinnin määrään. Tässä tutkielmassa keskitytään muuttujien ja yhteiskuntavastuusuoriutumisen väliseen yhteyteen. Tutkimuksen teoriaosuudessa esitellään kolmoistilinpäätös, sidosryhmäteoria ja legitimiteettiteoria, jotka selittävät yhteiskuntavastuuilmiötä aktiivisesti aikaisemmissa tutkimuksissa. Lisäksi esitellään aikaisempia tutkimustuloksia toimialan kiistanalaisuuteen ja velkaantumisasteeseen liittyen. Teoreettinen pohja luo perustan tutkielman hypoteeseille, joita tutkitaan empiirisessä osuudessa neljän lineaarisen regressiomallin avulla. Tutkimustulosten perusteella havaittiin, että pohjoismaisten pörssiyritysten toimialan kiistanalaisuudella on yhteys yhteiskuntavastuusuoriutumiseen. Aineiston yritysten velkaantumisasteella ei puolestaan havaittu yhteyttä yhteiskuntavastuusuoriutumiseen.
Keywords: yhteiskuntavastuu; toimiala; velkaantumisaste; regressioanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|