Saavutettavuus osana julkisten toimijoiden kriisiviestinnän valmiutta : Saavutettavuusselosteiden ja asiantuntijahaastatteluiden laadullinen analyysi - Järvenpää, Aino (My University, 2026)
Julkisten toimijoiden viestintä ja sen merkitys korostuvat erilaisissa kriisi- ja poikkeustilanteissa, sillä kansalaisten tiedonsaanti ja ohjeistaminen ovat keskeisiä koko yhteiskunnan toimintakyvyn kannalta. Tässä pro gradu -tutkielmassa tehdään näkyväksi saavutettavuuden merkitys osana julkisten toimijoiden kriisiviestinnän valmiutta. Tavoitteena on selvittää sekä saavutettavuuden rakentumista julkisten organisaatioiden saavutettavuusselosteissa että saavutettavuuden ja kriisiviestinnän välisen suhteen rakentumista verkkoviestinnän asiantuntijoiden näkökulmasta. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Aineisto koostui kahdesta osasta; kymmenestä julkisen organisaation saavutettavuusselosteesta sekä seitsemästä puolistrukturoituna teemahaastatteluna järjestetystä asiantuntijahaastattelusta. Aineistot analysoitiin kolmessa osassa, ensimmäisessä vaiheessa saavutettavuusselosteet analysoitiin dokumenttianalyysin keinoin ja sen jälkeen toisessa vaiheessa haastatteluaineisto analysoitiin temaattisen analyysin avulla. Lopulta analyysin kolmannessa vaiheessa dokumenttiaineiston ja haastattelujen analyysien tuloksia peilattiin toisiinsa vertailevalla otteella. Tutkielman moniosaisen analyysin pohjalta saadut tulokset osoittavat saavutettavuuden rakentuvan organisaatioiden julkisesti saatavilla olevissa dokumenteissa pääasiassa teknisenä sekä lainsäädännöllisenä velvoitteena. Haastatteluista saadun aineiston perusteella saavutettavuuden ja kriisiviestinnän välinen yhteys ei näyttäydy organisaatioissa erillisenä toimintona, vaan saavutettavuus nähdään osana normaaleja viestinnän käytäntöjä arjen työssä. Tulosten perusteella erityisesti normaaliolojen viestintäkäytäntöjen merkitys korostui kontekstissa, sillä saavutettavuuden tulisi olla riittävän hyvin sisäänrakennettuna organisaatioiden arjen viestintään jo ennen mahdollisia poikkeus- ja kriisitilanteita. Tulosten perusteella saavutettavuus voidaan ymmärtää osaksi organisaatioiden viestinnällistä valmiutta. Mikäli saavutettavuus on huomioitu osana normaaleja verkkoviestinnän käytäntöjä, tukee se myös osaltaan kriisi- ja poikkeustilanteissa tapahtuvaa viestintää toimintamalleineen. Tutkimus esittää saavutettavuuden merkityksen paitsi teknisenä ja lainsäädännöllisenä velvoitteena, myös keskeisenä osatekijänä sekä viestinnän ymmärrettävyydessä että toimivuudessa tilanteissa, joissa kansalaisten tiedontarve korostuu. Lisäksi tulokset viittaavat siihen, että organisaatioille saattaisi olla hyödyllistä suunnitella ja kehittää saavutettavuuttaan nykyistä selkeämmin myös kriisi- ja poikkeustilanteiden viestinnän näkökulmasta.
Keywords: tekninen viestintä; esteettömyys ja saavutettavuus; viestintä; kriisiviestintä; kriisit; kriisinhallinta; varautuminen; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Teknisen viestinnän maisteriohjelma|en=Master's Programme in Technical Communication|sv=Magisterprogrammet i teknisk kommunikation|