Muutosvastarinta ja muutosviestintä Kälviän kunnan Paras -hankkeessa - Liedes, Salmela, Mika, Sisko-Leea (My University, 2007)
Valtioneuvosto käynnisti keväällä 2005 PARAS -hankkeen kunta- ja palvelurakenteen uudistamiseksi. Hankkeen tavoitteena on turvata asukkaille kuntien vastuulla olevat hyvinvointipalvelut myös tulevaisuudessa. Yhteistyö tapahtuu joko kuntaliitoksin tai yhteistoiminta-alueita muodostamalla. Henkilöstön asema turvataan kuntaliitoksissa. Tämä tutkimus selvittää henkilöstön muutosvastarinnan syitä ja millä tasolla muutoksen hyväksyminen on. Lisäksi tutkimme muutosviestinnän eri työkaluja ja miten niitä voi-daan hyväksikäyttää muutoksen johtamisessa. Tutkimuksen empiirisen osan tarkoituk-sena on selvittää muutosvastarinnan ja työkalujen nykytila. Lisäksi tutkitaan muutos-viestinnän työkalujen nykykäyttöä ja esitetään mahdollisia parannuksia, jotka tukisivat muutoksen hyväksymistä. Teoreettisesti kyse on Kälviän kunnan muutostilanteen alku-vaiheen tulkitsemisesta yksilön kannalta. Olemme tutkineet miten työntekijät kokevat muutosviestinnän. Lisäksi jatkoimme tutkimusta esiinnousseilla seikoilla, jotka mieles-tämme kuuluvat olennaisena osana muutoksen onnistumiseen. Tutkimuksemme aineisto kerättiin avoimilla teemahaastatteluilla. Haastattelimme neljää eri hallintokuntaryhmää, jotka kaikki olivat kunnan työntekijöitä. Työntekijöiden haas-tatteluiden tarkoituksena oli saada kuva muutosvastarinnan syistä sekä muutosviestin-nän työkalujen nykytilasta. Tutkimuksestamme selvisi, että muutosvastarinnan syyt johtuvat epävarmasta tulevai-suudesta. Epävarmuuden lähteet ovat käytännönläheisiä ja koskettavat omaa työtä. Muutosta vastustetaan passiivisesti ja muutoksen eteen ei haluta tehdä mitään. Muutos-viestintää on ollut riittävästi, mutta se on ollut vaikeaselkoista. Muutoksen syyt eivät ole henkilöstöllä tiedossa. Valitsemistamme kuudesta muutosviestinnän työkalusta, yksi-kään ei ole vielä täydellisesti käytössä. Johto ja esimiehet eivät ole tiedostaneet moni-puolisen muutosviestinnän tärkeyttä. Käytännössä muutoksesta viestitään, kun omilta kiireiltä ehditään.
Keywords: muutosvastarinta; muutosviestintä; yksilö; PARAS -hanke; Kälviä; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|