Johtamisen eettiset käytännöt:Arvot ja päätöksenteko hoitotyön yksikköjohdon näkökulma - Lehti, Anne-Mari (My University, 2014)
Tutkimukseni tavoitteena oli vastata kysymykseen miten arvot ja päätöksenteko näkyvät johtamisen eettisissä käytännöissä ja miten ne vaikuttavat päivittäiseen johtamistoimintaan. Työelämälähtöiselle oletukselle ja kokemukselle haettiin vahvistusta tutkimuksen avulla. Niiden oletusten mukaan johtamisen eettiset käytännöt koostuvat arvoista, moraalisesti kestävistä päätöksistä sekä vastuusta ja sen kantamisesta. Arvot ohjaavat päätöksiämme ja sitä kautta muodostavat johtamisen eettiset käytännöt. Yksilön henkilökohtainen arvopohja yhdessä organisaation arvojen kanssa luo pohjan johtamisen eettisille käytännöille. Tutkimuksen avulla selvitettiin miten johtamisen eettisillä käytännöillä ja arvoilla voidaan kehittää käytännön päivittäistä johtajuutta. Sekä miten tärkeänä osana etiikka ja arvot nähdään johtamisen toimintakulttuurissa ja käytännön valvonnassa. Johtamisen eettiset arvot päätöksenteossa ja niiden näkyvyys pitäisi olla olennaisena osana hallintokulttuurin kehittämistä sekä organisaation sisältä kumpuavina arvokeskeisinä toiminnan kehittämismalleina. Etukäteistutkimuksella selvitettiin yksikkötason johtajien päätöksenteossa vaikuttavat keskeisimmät arvot ja heidän työssään käyttämät eettiset käytännöt. Tutkimus suoritettiin kaksivaiheisena. Etukäteiskysely tehtiin ensimmäisessä vaiheessa ja toisessa vaiheessa puoliavoin haastattelututkimus, jossa apuna oli haastattelukysymysrunko, jonka teoriaan pohjautuvissa kysymyksissä ohjattiin tutkittava teemaalueiden käsittelyyn. Tutkimus suoritettiin julkisessa asiantuntijaorganisaatiossa. Kohderyhmän tutkimukseen osallistujat olivat hoitotyön yksikköjohdon edustajia. Haastattelu tuki ja syvensi etukäteiskyselyn havaintoja. Lisäksi määriteltiin tärkeimmät arvot toiminnan sekä johtamisen eettisyyden kannalta. Teoriapohjalle haettiin vahvistusta käytännön ja teorian kohtaamisesta todellisuudessa ja päivittäisessä johtamisessa. Vahvistusta saatiin teorialle, joka tukee arvoperusteisten johtamiskäytäntöjen tärkeyttä ja tukea johtamisen eettisille käytännöille. Tutkimustuloksista ilmeni johtamisen eettisten käytäntöjen kehittämiskohteet tutkimusorganisaatiossa. Niiden avulla voidaan kehittää ja mallintaa johtamisen eettisiä käytäntöjä johtamisosaamisen lisäämiseksi. Tutkimustuloksia käytettiin apuna suunniteltaessa toimintamallia johtamisosaamisen, arvoperusteisuuden, päätöksenteon ja sitä kautta johtamisen eettisten käytäntöjen kehittämiseen. Johtamista ohjaavat arvot, joiden tulisi näkyä johtamisen käytännöissä ja toimintamalleissa. Johtamisen etiikan ja arvoperusteisuuden tarve johtajan päivittäisessä tavassa toimia ja johtaa on entisestään korostunut nyky-yhteiskunnan eettisten ristiriitojen lisääntyessä.
Keywords: Eettiset arvot; päätöksenteko; johtaminen; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management |