Digitaalisen demokratian alustan vuorovaikutustyyli ja käyttäjäkokemus : Case Digiraati - Louhenheimo, Petri Juhani (My University, 2023)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan vuorovaikutustyylin valinnan vaikutusta sosiaalisen vuorovaikutuksen käyttäjäkokemukseen digitaalisen demokratian alustoilla. Kyseessä on laadullinen, monimenetelmäinen tapaustutkimus, jossa verrataan käyttäjäkokemuksia Suomen Akatemian ALL-YOUTH - Kaikki nuoret haluavat määrätä elämästään -hankkeen tuottaman verkkoalustan eli Digiraadin prototyypin ja tuotantoversion vuorovaikutustyylien välillä. Digiraadissa järjestetään muun muassa SPR:n ja Nuorisotutkimusverkoston toimesta niin sanottuja virtuaaliraateja (engl. ”Virtual council”), aina johonkin tiettyyn teemaan (esimerkiksi itsenäistymiseen ja ensimmäiseen omaan kotiin muuttamiseen) liittyen. Raatien sisäinen viestintä ja sen mahdollisimman mutkaton sujuminen siten, että keskusteluihin osallistumisen kynnys on mahdollisimman matala, on oleellisin osa tällaisen alustan toimintaa. Vuorovaikutustyylillä tarkoitetaan tässä tutkimuksessa virtuaaliyhteisön keskinäisessä kommunikoinnissa pääasiallisesti käyttämää viestintäväylää eli keskustelualuetta. Arkikielellä näitä eri vuorovaikutustyylejä voidaan kutsua esimerkiksi foorumeiksi, intranet- tai internet-keskusteluiksi, keskustelupalstoiksi tai chateiksi. Tutkimuksen kohderyhmälle suoritetaan aluksi taustatietokysely, jossa selvitetään osallistujien perustiedot ja mahdolliset aiemmat kokemukset internetin eri vuorovaikutustyylien sekä Digiraadin eri versioiden käytöstä. Näiden kyselyiden jälkeen tutkimukseen osallistuville tehdään teemahaastattelut. Haastatteluaineisto koodataan, kategorisoidaan ja teemoitetaan relevanteilta osin sisällönanalyysiä varten. Analyysissä lähestymistapana on kehkeytyvä koodaus, joka on sopiva vaihtoehto silloin, kun aineistolähtöisessä datan analysoimiseksi ei ole olemassa valmista teoreettista viitekehystä. Analyysin tuloksena muodostui artifakti, eli alustava malli sosiaalisen vuorovaikutuksen käyttäjäkokemuksesta digitaalisen demokratian alustoilla. Mallissa vuorovaikutustyylin käyttäjäkokemus jaetaan kahteen osaan: enemmän käyttäjän ja enemmän alustan kannalta oleellisiin tekijöihin. Yhtenä toistuvana havaintona tutkimuksessa kävi ilmi myös, että chat-tyylinen vuorovaikutustyyli koettiin hieman foorumityylistä ”nuorekkaammaksi”. On selvää, että hyvän käyttäjäkokemuksen tuntemus on yksilöllistä. Tutkielmaan onkin siksi syytä suhtautua lähinnä karkeana merikarttana vuorovaikutustyylien suunnittelun ja kehityksen avuksi. Tutkimuksen tärkeys ja ajankohtaisuus perustuu muun muassa siihen, että käynnissä oleva Ukrainan ja Venäjän välinen sota, nopeasti nousseet ja edelleen noususuunnassa olevat elinkustannukset sekä koronapandemian jälkivaikutukset vaikuttavat erityisen paljon juuri nuoriin henkisen ja fyysisen pahoinvoinnin muodossa. Tämän vuoksi olisikin tärkeää kuunnella nuorten ääntä, ja saada heidät innostumaan yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja -osallistumisesta.
Keywords: käyttäjäkokemus; verkkoviestintä; e-demokratia; tekninen viestintä; nuoret; osallistaminen; sähköiset palvelut; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Teknisen viestinnän maisteriohjelma|en=Master's Programme in Technical Communication|sv=Magisterprogrammet i teknisk kommunikation|