Itsensä johtamisen strategiat asiantuntijatyössä - Arvola, Matti (My University, 2023)
TIIVISTELMÄ: Etätyön ja hybridityön yleistyminen vaikuttaa muutoksiin johtamisessa. Lähijohtajan kontrollin vähentyessä alaisten itsensä johtamistaidot saavat merkittävämmän roolin. Itsensä johtaminen on käyttäytymisen ja kognitiivisen itsearvioinnin ja itse vaikuttamisen prosessi, minkä avulla yksilö saavuttaa tarvittavan itseohjautuvuuden ja motivaation, jotta hän pystyy muokkaamaan omaa käyttäytymistään positiivisempaan suuntaan. Omaa käyttäytymistä muokkaamalla yksilö pyrkii myös tehostamaan omia suorituksiaan. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten itsensä johtamisen strategiat näyttäytyvät kohdeorganisaation työntekijöiden työssä. Tähän pyritään saamaan vastaus seuraavien tutkimusongelmien avulla: 1. Miten itsensä johtamisen strategiat ovat nähtävissä asiantuntijatyössä, ja 2. Millaisia itsensä johtamisen taitoja asiantuntijoilla näkyy. Tutkimuskysymyksiin vastaamiseen hyödynnetään itsensä johtamisen teoriaa. Keskiössä on itsensä johtamisen strategiat, eli käyttäytymiseen keskittyvät strategiat, luonnolliset palkitsemisstrategiat sekä rakentavien ajattelumallien strategiat. Haastatteluun osallistuneet asiantuntijat työskentelevät hr-alalla. Heidän työtehtäviinsä kuuluu muun muassa rekrytointia sekä työsuhteiden ja työntekijöiden asioiden hoitamista. Asiantuntijana he ovat toimineet 1,5–35 vuotta ja heidän ikäjakaumansa oli 26–62 vuotta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja tutkimuksen haastattelut tehtiin teemahaastatteluina. Haastatteluista saatu aineisto analysoitiin tutkimuksessa teorialähtöisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimuksen keskeisenä tuloksina oli, että itsensä johtamisen strategioita hyödyntämällä asiantuntijat onnistuivat tehostamaan työtään, lisäämään motivaatiotaan ja asettamaan tavoitteita. Tuloksista selvisi myös, että asiantuntijat kokivat pätevyyden, tarkoituksenmukaisuuden ja kyvykkyyden tunteita. Lisäksi he olivat kykeneväisiä käyttämään mielikuvaharjoittelua, haastamaan omia ajatuksiaan ja korvaamaan negatiivisia ajatuksia positiivisemmilla ajatuksilla. Lisäksi tuloksista ilmeni, että asiantuntijat kykenivät lisäämään ja tunnistamaan luonnollisia palkkioita työssään. Keskeisenä johtopäätöksenä voidaan todeta, että kohdeorganisaation asiantuntijat onnistuivat pääsääntöisesti hyödyntämään itsensä johtamisen strategioita työssään hallitsemalla käytöstään, tunnistamalla luonnollisesti palkitsevia tehtäviä ja muokkaamalla negatiivisia ajatuksia positiivisiksi ajatuksiksi. Näissä he onnistuivat hyödyntämällä itsensä johtamisen strategioihin kuuluvia työkaluja. AVAINSANAT: Itsensä johtaminen, itsehallinta, itsensä johtamisen strategiat, itseensä vaikuttaminen
Keywords: johtaminen; itsensä johtaminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|