"Det kändes naturligt att studera på flera olika språk". Ett fallstudie om språkbadet i Karleby ur tidigare språkbadselevernas synvinkel - Rauma, Jutta (My University, 2018)
Lähtiessäni suunnittelemaan pro gradu-tutkielmani aihetta päätin syventyä jo kandidaatin tutkielmassani käsittelemääni aihepiiriin. Kandidaatin tutkielmani käsitteli kielikylvyn toimintaa Kokkolassa kielikylpyopettajien näkökulmasta. Pro gradu-tutkielmassani lähestyn tuttua aihetta entisten kielikylpyoppilaiden näkökulmasta. Olen itsekin ollut kielikylpyoppilas Kokkolassa, joten tutkielmani aihepiiri on minulle omakohtaisestikin läheinen. Tutkielmani tavoitteena on selvittää, kuinka paljon kielikylpy on vaikuttanut entisten kielikylpyoppilaiden elämään koulun jälkeen. Tavoitteenani on myös kartoittaa entisten oppilaiden asennetta ruotsinkieltä ja kielikylpyä kohtaan. Selvitän myös, kuinka kielikylpy on Kokkolassa toiminut entisten oppilaiden mukaan. Materiaalina minulla on tutkielmassani vastaukset laatimaani kyselylomakkeeseen, johon entiset kielikylpyoppilaat ovat vastanneet. Kyselylomakkeen on täyttänyt 13 entistä Kokkolan kielikylpyoppilasta. Kielikylpyä on tutkittu melko paljon. Aikaisempien tutkimustulosten perusteella kielikylpyoppilaat suhtautuvat positiivisesti kielten opiskeluun ja ovat myös lukio-orientoituneempia kuin tavallisen peruskoulun käyneet oppilaat. Tämä pitää suurelta osin paikkansa myös tutkimukseni tulosten perusteella. Kaikki tutkimukseeni osallistuneet entiset kielikylpyoppilaat kertoivat suhtautuvansa myönteisesti paitsi kielikylpykielen, myös muiden kielten opiskeluun. Kaikki vastanneet kokivat myös kielikylvystä olleen hyötyä myöhemmissä opinnoissa, sekä työelämässä. Vastaajat myös suosittelisivat kielikylpyä sitä harkitseville. Entiset kielikylpyoppilaat muuttaisivat opetuksessa suullisen kommunikaation määrää ja vaatimusta. Suurin osa vastaajista uskoi, että mikäli suullista kommunikointia olisi ollut opetuksessa enemmän ja mikäli sitä olisi enemmän vaadittu, olisi se entisestään edistänyt kielen omaksumista. Kielikylpy kokonaisuudessaan nähtiin kuitenkin positiivisena ja toimivana opetusmuotona, jonka puolesta kyselyyn vastanneet puhuvat.
Keywords: språkbad; språkinlärning; tvåspråkighet; språk; undervisningsmetod; fi=Ruotsin kieli|en=Swedish language|; fi=Kieliasiantuntijuus erikoistuneessa yhteiskunnassa -maisteriohjelma|en=Master's Programme in Language Expertise in Specialized Society|